CONCERT-AGENDA

RESERVEREN: MAIL ONS

 

SEIZOEN 2019/2020

alle concerten in

De Pasveerzaal/FluXus, Westzijde 148, Zaandam  


vrijdag 13 december 2019 aanvang 20:15

B O Y S   O F   T H E   L O U G H

 exclusief concert in Nederland

 

Vijf decennia (en zeventig tournees in alleen al de VS) in de broekzak. En nu: een eenmalig concert in Nederland, waar anders dan bij Roots aan de Zaan: de Iers-Schotse formatie Boys Of The Lough is een instituut in de traditionele muziek. 
Het stempel Celtic Music is zo ongeveer door deze band vervaardigd. De Ierse en Schotse tradities komen tot leven door deze doorgewinterde, virtuoze muzikanten, en elk lid tapt uit het vaatje der eigen (gevarieerde) wortels. 
Drie Ieren en een Schot: uit County Kerry komt Brendan Begley (accordeon, melodeon, zang), vanuit County Fermanagh is daar mede-oprichter Cathal McConnell (fluit, zang), gitarist Garry o’Briain komt uit County Clare en een afgezant uit het verre Noorden – Shetland – is violist Kevin Henderson. Cathal is lid van het eerste uur van deze band, waarvan ook o.a. Dick Gaughan (in een pril begin) en de eveneens uit Shetland afkomstige Aly Bain (ruim dertig jaar lang) deel uitmaakten.  
Eenieder is ook nu een uitblinker op zijn instrument, als ensemble bereiken ze grote hoogten met hun natuurlijke, eerlijke manier van spelen, zonder electrische instrumenten: dit is Iers/Schots – of zoals dat met een modern woord dus schijnt te heten, Celtic (soms ook met een vleug aan Noord-Amerikaanse tradities) – op zijn puurst. Soms melodieus complex, maar niettemin toegankelijk: verwacht geen stoffige museumstukken. De humor en interactie met het publiek mogen er ook best wezen, zoals eigenlijk wel te doen gebruikelijk in deze muziek: de knipoog is nooit ver weg. 
 
TOEGANG € 25.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 18.00
 -kinderen halve prijs-


 
zaterdag 18 januari 2020 aanvang 20:15

M A R T I N   C A R T H Y   &   J O H N   K I R K P A T R I C K

Deze twee gelukkig nog springlevende folk-legenden, eerder al individueel te gast geweest bij Roots aan de Zaan (Martin Carthy met dochter Eliza in september 2018; John Kirkpatrick met Home Service in november 2017), komen nogmaals naar Zaandam – nu dan als duo. Ze gaan héél ver terug, speelden samen o.a. in The Albion Country Band en Steeleye Span, en ze waren natuurlijk het centrale duo in de magistrale folk/brass-band Brass Monkey. Individueel hebben ze met jan en alleman gespeeld, Kirkpatrick veelvuldig in de bands van Richard Thompson, terwijl Carthy een paralelle carrière had als lid van The Watersons, later Waterson:Carthy.
Hoewel ze nog nooit als duo een album hebben opgenomen, kennen ze elkaar van haver tot gort: deze meest invloedrijke Britse gitarist en dè maestro op accordeon, met hun beider uit duizenden te herkennen zang.
Als charismatisch duo geven ze nog altijd met veel plezier, toewijding en vakmanschap concerten boordevol op en top Engelse storytelling folksongs en traditionele dancetunes voor een gemotiveerd, luisterbereid publiek.
“Arguably the greatest English folk song performer, writer, collector and editor of them all” – Q Magazine (over Martin Carthy)
“Kirkpatrick’s buoyant presence and lust for this music sounds more rampant than ever” – fRoots

foto: Derek Schofield

TOEGANG € 22.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 15.00
-kinderen halve prijs-


 
zaterdag 8 februari 2020 aanvang 20:15

B L O W Z A B E L L A

 exclusief concert in Nederland

New Folk Sounds omschreef deze invloedrijke band die al sinds eind jaren zeventig meedraait als volgt: “Hun moeilijk te imiteren, op bourdons aangespannen klankmuur, waarbij ze hun sublieme aanvoelen van melodie en hun ritmische expertise steeds weer overtreffen, maakt van hen tot één van die groepen die, misschien nog meer voor andere muzikanten dan voor het eigenlijke publiek, als waarmerk en inspiratiebron beschouwd worden. Brass die vaak het ritme vastklit, waarrond draailier, trekzak en viool patronen weven die je alle hoeken van het muzikale universum laat horen, soms in de richting van de jazz, vormen het gewaarborgde basisrecept”. 
Een unieke band met een rijk instrumentarium; Blowzabella heeft in haar bestaan vele bezettingswisselingen gekend. De huidige leden zijn niet de minsten: Andy Cutting (diatonic button accordion), Jo Freya (clarinet, saxophone vocals), Paul James (bagpipes, saxophones), Gregory Jolivet (hurdy-gurdy), Dave Shepherd (fiddle), Barn Stradling (bass guitar) en Jon Swayne (bagpipes, saxophones). 

New Folk Sounds vervolgt aldus: “Hun interne positieve spirit beurt je onweerstaanbaar op, en laat elke dansweerstand wegsmelten. Voor hun aanstekelijke brede glimlach tijdens het spelen moet je hen (spijtig genoeg) wel opzoeken tijdens een concert”. Niks spijtig, want Blowzabella komt gewoon naar Nederland. Ze doen hier maar één concert: natuurlijk bij Roots aan de Zaan.
 
TOEGANG € 25.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 18.00
 -kinderen halve prijs-


 
zaterdag 29 februari 2020 aanvang 20:15

E R N S T   J A N S Z   &   B A N D 

Ernst Jansz’ carrière gaat ver terug, zijn eerste serieuze muzikale schreden zette hij in de jaren zestig met het nederfolk-instituut dat CCC Inc. heet. Met o.a. Henny Vrienten vond hij binnenlandse wereldfaam met de unieke -en Nederlandstalige- ska/reggae van Doe Maar. Na tropenjaren in het oog van de publicitaire storm en een hele rij grote hits bezweek Doe Maar, waarna de bandleden in de luwte weer hun eigen ding gingen doen. 
Met CCC en solo is het allemaal wat kleinschaliger, zoals bij Roots aan de Zaan: in januari 2014 zorgde hij hier voor het eerste uitverkochte optreden; hij speelde toen nog in onze eerste locatie Serah Artisan. Naar aanleiding van dat mooie optreden meldde Ernst: “Roots aan de Zaan is een van de gelegenheden waar ik graag naar terug wil. Een unieke plek in het Nederlandse muzieklandschap. Om kort te gaan: ik heb er heerlijk gespeeld”. Op 12 december 2015 keerde hij dan ook terug naar Zaandam, toen in De Vermaning met CCC Inc., andermaal een uitverkochte zaal. CCC kwam daarna tweemaal terug (ditmaal naar De Verkadezaal), op 16 december 2017 en op 2 maart 2019. Ernst speelde ertussenin met eigen band nog eens bij ons in De Kleine Waarheid op 10 december 2016. Om de verhouding CCC en Ernst-solo in balans te krijgen: we weten dat we er velen een plezier mee doen, dus: natuurlijk komt hij terug naar Zaandam, nu met zijn programma De Neerkant. Ernst wordt begeleid door Aili Deiwiks (viool), Guus Paat (gitaren) en Richard Wallenburg (bas).

foto: Andreas Terlaak

TOEGANG € 25.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 18.00
 -kinderen halve prijs-
 


 
zondag 22 maart 2020 aanvang 15:30

W I N T E R   W I L S O N

Ze draaien al een tijd mee in de folkwereld maar de naamsbekendheid werd een stuk groter toen het man-en-vrouw-duo Kip en Dave Wilson – ofwel Winter Wilson – in 2018 gedurende de jaarlijkse Britse wintertournee van Fairport Convention de support act was, waarna er de daaropvolgende zomer ook een rol voor hen was weggelegd voor een gastoptreden met de band gedurende Fairport’s Cropredy Festival. 
En met reden: Winter Wilson’s achtste album Far Off on the Horizon is een gevarieerde mix van folk, country en blues op akoestische instrumenten die wordt gecompleteerd door fraaie (samen-)zang.
“Dave Wilson’s songs pull no punches when relating to the sights and sounds of everyday local life, and are complimented by Kip’s powerful and emotional voice” – Daily Telegraph
“Well-balanced, strong songs delivered with care, and by people that are passionate about their craft. Lovely” – Living Tradition Magazine
Dit is het eerste gratis-voor-leden-concert dit jaar, met vriendelijk verzoek aan de leden de komst zals gebruikelijk wel even te melden. 

foto: Al Wilkinson

 
TOEGANG € 15.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN gratis
 -kinderen halve prijs-


 
zaterdag 18 april 2020 aanvang 20:15

S H A R O N   S H A N N O N   &   A L A N   C O N N O R

Qua wervende tekst spelen we even leentjebuur bij GUO Oisterwijk, waar dit duo eveneens optreedt, het gemak dient tenslotte de mens: Sharon Shannon is de best verkopende Ierse folkartiest. Maar wat heet Ierse folk? In haar handen is de diatonische trekharmonica een ‘cool’ instrument met een spanwijdte tot ver voorbij haar eigen Iers-Keltische biotoop. En dan weet ze ook nog aardig weg met fiddle en tin whistle. Elk muziekgenre benadert, omarmt, interpreteert en adopteert ze met open mind. Zo verrijkt ze haar folkroots met rock, reggae, fado, tango, calypso, cajun, Americana, klassiek, dub, rap, hiphop en Afrikaanse ritmiek. Sharon Shannon treedt in de spotlights in de jaren tachtig, als bandlid van The Waterboys. Ultiem bewijs: hun memorabele CD’s Fisherman’s Blues en Room To Roam
Ze volgt haar eigen pad dat leidt naar wereldtournees, wereldsterren en wereldleiders. Ze werkte met Bono, Sinéad O’Connor, Shane MacGowan, Christy Moore, Elvis Costello, Kate Bush, Willie Nelson, Jackson Browne, Steve Earle, Carlos Nuñez. Ze speelt voor presidenten, in het Witte Huis voor Bill Clinton, in Dublin voor Barack Obama, tijdens staatsbezoeken aan Polen en Australië voor Lech Walesa, haar ‘eigen’ Mary Robinson en Mary MacAleese, en de Sultan van Brunei. 
En van de Sultan van Brunei naar Roots aan de Zaan is natuurlijk een kleine stap. Sharon treedt op met Alan Connor (toetsen, gitaar, zang). 
 
TOEGANG € 25.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 18.00
 -kinderen halve prijs-

 


 
zondag 17 mei 2020 aanvang 15:30

A S H L E Y   H U T C H I N G S ,   R U T H   A N G E L L   &   B E C K Y   M I L L S

“From Psychedelia to Sonnets”

exclusief concert in Nederland

Als afsluiter van Roots aan de Zaan’s zevende seizoen komt de éminence grise van de Britse folkrock naar Zaandam! 
Niemand minder dan Bob Dylan meldde in 2015: “Ashley Hutchings is the single most important figure in English folk rock. Before that his group Fairport Convention recorded some of the best versions of my unreleased songs. Listen to the bass playing on Percy’s Song to hear how great he is”. 
De oprichter van zowel Fairport Convention als Steeleye Span, en van een hele reeks Albion Bands (en passant ontdekte hij ook nog eens Nick Drake) neemt ons o.a mee terug naar die begindagen in zijn programma From Psychedelia To Sonnets – A Life In Words And Music.

Ashley vertelt over de geschiedenis van zijn baanbrekende bands en de achtergrond van songs die uiteraard ook voorbijkomen (en, jawel, sonetten, nu en dan). 

Ashley Hutchings wordt in Zaandam bijgestaan door zowel Becky Mills (gitaar/zang) als zijn vroegere collega uit The Rainbow Chasers, Ruth Angell (viool/gitaar/zang).

TOEGANG € 18.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 12.00
 -kinderen halve prijs-


e-mail rootsaandezaan@gmail.com