CONCERT-AGENDA

RESERVEREN: MAIL ONS

SEIZOEN 2019/2020

alle concerten in

De Pasveerzaal/FluXus, Westzijde 148, Zaandam

RESERVEREN VOOR CONCERTEN:

… wordt zeer op prijs gesteld. Laat dit weten door een e-mail te sturen naar rootsaandezaan@gmail.com. U ontvangt -doorgaans binnen 24 uur- een bevestiging en (ongeveer een maand voorafgaand aan het concert) de betaalgegevens.


zaterdag 29 februari 2020 aanvang 20:15

E R N S T   J A N S Z   &   B A N D

Ernst Jansz’ carrière gaat ver terug, zijn eerste serieuze muzikale schreden zette hij in de jaren zestig met het nederfolk-instituut dat CCC Inc. heet. Met o.a. Henny Vrienten vond hij binnenlandse wereldfaam met de unieke -en Nederlandstalige- ska/reggae van Doe Maar. Na tropenjaren in het oog van de publicitaire storm en een hele rij grote hits bezweek Doe Maar, waarna de bandleden in de luwte weer hun eigen ding gingen doen. 
Met CCC en solo is het allemaal wat kleinschaliger, zoals bij Roots aan de Zaan: in januari 2014 zorgde hij hier voor het eerste uitverkochte optreden; hij speelde toen nog in onze eerste locatie Serah Artisan. Naar aanleiding van dat mooie optreden meldde Ernst: “Roots aan de Zaan is een van de gelegenheden waar ik graag naar terug wil. Een unieke plek in het Nederlandse muzieklandschap. Om kort te gaan: ik heb er heerlijk gespeeld”. Op 12 december 2015 keerde hij dan ook terug naar Zaandam, toen in De Vermaning met CCC Inc., andermaal een uitverkochte zaal. CCC kwam daarna tweemaal terug (ditmaal naar De Verkadezaal), op 16 december 2017 en op 2 maart 2019. Ernst speelde ertussenin met eigen band nog eens bij ons in De Kleine Waarheid op 10 december 2016. Om de verhouding CCC en Ernst-solo in balans te krijgen: we weten dat we er velen een plezier mee doen, dus: natuurlijk komt hij terug naar Zaandam, nu met zijn programma De Neerkant. Ernst wordt begeleid door Aili Deiwiks (viool), Guus Paat (gitaren) en Richard Wallenburg (bas).

TOEGANG € 25.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 18.00
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: ERNST JANSZ – IK WAS EEN HIPPIE


zondag 22 maart 2020 aanvang 15:30

W I N T E R   W I L S O N

Ze draaien al een tijd mee in de folkwereld maar de naamsbekendheid werd een stuk groter toen het man-en-vrouw-duo Kip en Dave Wilson – ofwel Winter Wilson – in 2018 gedurende de jaarlijkse Britse wintertournee van Fairport Convention de support act was, waarna er de daaropvolgende zomer ook een rol voor hen was weggelegd voor een gastoptreden met de band gedurende Fairport’s Cropredy Festival. 
En met reden: Winter Wilson’s achtste album Far Off on the Horizon is een gevarieerde mix van folk, country en blues op akoestische instrumenten die wordt gecompleteerd door fraaie (samen-)zang.

“Dave Wilson’s songs pull no punches when relating to the sights and sounds of everyday local life, and are complimented by Kip’s powerful and emotional voice” – Daily Telegraph
“Well-balanced, strong songs delivered with care, and by people that are passionate about their craft. Lovely” – Living Tradition Magazine
Dit is het eerste gratis-voor-leden-concert dit jaar, met vriendelijk verzoek aan de leden de komst zals gebruikelijk wel even te melden. 

TOEGANG € 15.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN gratis
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: WINTER WILSON – GHOST


+  C O M B I N A T I E T I C K E T   I N   S A M E N W E R K I N G   M E T   D E   F L U X ,   Z A A N D A M :

T H E   R A I L S

Op woensdag 18 maart 2020 treden THE RAILS op in Zaandam, echter niet bij Roots aan de Zaan maar in De Flux aan de Hemkade in Zaandam. Op vertoon van een toegangskaartje van The Rails kost toegang tot Winter Wilson vier dagen later slechts € 6.00. Roots aan de Zaan-bezoekers kunnen met korting een kaartje voor The Rails in De Flux kopen door bij online bestellen de kortingscode ROOTS in te vullen. 

BEKIJK OP YOUTUBE: THE RAILS – MOSSY WELL


zaterdag 18 april 2020 aanvang 20:15

S H A R O N   S H A N N O N   &   A L A N   C O N N O R

Qua wervende tekst spelen we even leentjebuur bij GUO Oisterwijk, waar dit duo eveneens optreedt, het gemak dient tenslotte de mens: Sharon Shannon is de best verkopende Ierse folkartiest. Maar wat heet Ierse folk? In haar handen is de diatonische trekharmonica een ‘cool’ instrument met een spanwijdte tot ver voorbij haar eigen Iers-Keltische biotoop. En dan weet ze ook nog aardig weg met fiddle en tin whistle. Elk muziekgenre benadert, omarmt, interpreteert en adopteert ze met open mind. Zo verrijkt ze haar folkroots met rock, reggae, fado, tango, calypso, cajun, Americana, klassiek, dub, rap, hiphop en Afrikaanse ritmiek. Sharon Shannon treedt in de spotlights in de jaren tachtig, als bandlid van The Waterboys. Ultiem bewijs: hun memorabele CD’s Fisherman’s Blues en Room To Roam
Ze volgt haar eigen pad dat leidt naar wereldtournees, wereldsterren en wereldleiders. Ze werkte met Bono, Sinéad O’Connor, Shane MacGowan, Christy Moore, Elvis Costello, Kate Bush, Willie Nelson, Jackson Browne, Steve Earle, Carlos Nuñez. Ze speelt voor presidenten, in het Witte Huis voor Bill Clinton, in Dublin voor Barack Obama, tijdens staatsbezoeken aan Polen en Australië voor Lech Walesa, haar ‘eigen’ Mary Robinson en Mary MacAleese, en de Sultan van Brunei. 
En van de Sultan van Brunei naar Roots aan de Zaan is natuurlijk een kleine stap. Sharon treedt op met Alan Connor (toetsen, gitaar, zang). 

TOEGANG € 25.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 18.00
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: SHARON SHANNON & ALAN CONNOR @ THE LATE LATE SHOW, RTE TV


zondag 17 mei 2020 aanvang 15:30

A S H L E Y   H U T C H I N G S ,   R U T H   A N G E L L   &   B E C K Y   M I L L S

“From Psychedelia to Sonnets”

exclusief concert in Nederland

Als afsluiter van Roots aan de Zaan’s zevende seizoen komt de éminence grise van de Britse folkrock naar Zaandam! 
Niemand minder dan Bob Dylan meldde in 2015: “Ashley Hutchings is the single most important figure in English folk rock. Before that his group Fairport Convention recorded some of the best versions of my unreleased songs. Listen to the bass playing on Percy’s Song to hear how great he is”. 
De oprichter van zowel Fairport Convention als Steeleye Span, en van een hele reeks Albion Bands (en passant ontdekte hij ook nog eens Nick Drake) neemt ons o.a mee terug naar die begindagen in zijn programma From Psychedelia To Sonnets – A Life In Words And Music.

Ashley vertelt over de geschiedenis van zijn baanbrekende bands en de achtergrond van songs die uiteraard ook voorbijkomen (en, jawel, sonetten, nu en dan). 

Ashley Hutchings wordt in Zaandam bijgestaan door zowel Becky Mills (gitaar/zang) als zijn vroegere collega uit The Rainbow Chasers, Ruth Angell (viool/gitaar/zang).

TOEGANG € 18.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 12.00
 -kinderen halve prijs-

KIJK OP YOUTUBE: RUTH ANGELL & BECKY MILLS – THEIR LAST LOOK AT HOME

KIJK OP YOUTUBE: RAINBOW CHASERS (met Ruth & Ashley) – HIGH PEAK TRAILSEIZOEN 2020/2021

in september is er geen concert, dit in verband met renovatiewerkzaamheden in De Pasveerzaal. 


zaterdag 24 oktober 2020 aanvang 20:15

T H E   S A N D Y   D E N N Y   P R O J E C T

exclusief concert in Nederland

Ook al heeft de magistrale zangeres Sandy Denny (1947-1978) al 42 jaar geleden het tijdelijke met het eeuwige verwisseld, haar muziek beklijft. Solo, met Fotheringay en natuurlijk met Fairport Convention, heeft ze generaties be- en ontroerd. Tributes zijn er al geregeld geweest, en dat hoort ook, deze muziek moet in leven gehouden worden. Zo ook bij Roots aan de Zaan (een exclusief concert in Nederland). 
We verwelkomen oude bekenden voor ons, zij het in een nieuw jasje. Gitarist PJ Wright speelde eerder bij ons, als lid van Fifteen String Trio (2013), Fotheringay (2016) en TRADarrr (2019). Bassist Mat Davies was hier met datzelfde Fifteen String Trio (ons zesde concert, ooit). Mark Stevens – op de drumstoel – is eveneens lid van TRADarrr, waarin ook Marion Fleetwood speelt, die eerder óók tweemaal bij ons te zien was als (inmiddels ex-)lid van The Jigantics en (solo) als support voor Kathryn Roberts & Sean Lakeman. Dan hebben we Sally Barker, gastvocaliste bij Fotheringay (ooit in september 2016 ons eerste concert in wat nu de Pasveerzaal heet) en in 2014 verrassend finaliste van The Voice UK … ook is ze ex-lid van The Poozies, en nu in een trio genaamt IOTA met eerdergenoemde Marion Fleetwood én Anna Ryder – Anna die dit sextet completeert en als zodanig de enige is die niet (meermalen) bij Roots aan de Zaan speelde.

TOEGANG € 22.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 15.00
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: THE SANDY DENNY PROJECT, BYFIELD 2019


zaterdag 7 november 2020 aanvang 20:15

S A R A   M I L O N O V I C H ‘   D A I S Y C U T T E R

Kort na de Amerikaanse presidentsverkiezingen kunt u de uitslag vieren óf betreuren met een optreden van politiek redelijk mondige band uit upstate New York, en drie maal raden aan wiens kant de muzikanten níet staan. In juni 2017 verzorgden deze band ons vijftigste concert, destijds nog in De Kleine Waarheid. Een kleine twee jaar eerder speelden (in De Vermaning) Jeff Wilkinson & The Shutterdogs bij Roots aan de Zaan. Instrumentaal stal één der Shutterdogs absoluut de show: violiste Sara Milonovich speelde de sterren van de hemel die dag in Zaandam, een opvallend bandlid. Wat we toen nog niet wisten was, dat zowel Sara als gitarist Greg Anderson niet zomaar Shutterdogs waren: dat was slechts een nevenproject. In upstate New York leidt Sara Milonovich haar eigen band Daisycutter, americana om u tegen te zeggen, een eclectische mix van indie roots-rock met een altcountry rafelrand, een vleug bluegrass, en nu en dan politiek geladen teksten die soms doen denken aan de hoogtijdagen van The Clash. Het titelloze debuutalbum van Daisycutter werd door de Daily Freeman omschreven als “what Nashville would sound like if it was just a bit smarter”. Sara was in 2009 als sessiemuzikante te horen op het laatste album van Pete Seeger, At 89, dat een Grammy won. Met Seeger deelde ze ook een aantal maal het podium. Naast Sara Milonovich (zang, viool) en Greg Anderson (gitaar) wordt Daisycutter ook nu (waarschijnlijk) gecompleteerd door Daria Grace (bas, zang).

TOEGANG € 18.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN GRATIS
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: DAISYCUTTER – COUNTRY LIFE


vrijdag 20 november 2020 aanvang 20:15

T H E   T A N N A H I L L   W E A V E R S

In 2013 waren ze één van onze eerste acts, precies een jaar later kwamen ze terug, maar daarna werd het qua Schotse doedelzakken een tijd stil in Zaandam. Maar ze komen weer deze kant op, met een nagelnieuwe line-up rond oudgedienden Roy Gullane (zang, gitaar) en Phil Smillie (fluit, whistles, bodhran, zang). Nieuw zijn Malcolm Bushby (viool) en Mike Katz (bagpipes, ex-Battlefield Band). Eén van Schotland’s bekendste folkbands, met een unieke combinatie van traditionele melodieën op fluit, doedelzak en fiddle met gedreven ritmes op gitaar en bouzouki, ondersteund door drie- of vierstemmige vocale harmonieën. De band is eind jaren zestig ontstaan en genoemd naar de Schotse dichter Robert Tannahill (hoewel het debuutalbum Are Ye Sleeping Maggie pas in 1976 volgde). Deze topmuzikanten weven een uniek geluidstapijt door de prachtige traditionele Keltische melodieën te vermengen met de kracht van moderne, opwindende ritmes. Of het nu gaat om een a capella ballade uitgevoerd met schoonheid en precisie, of een ruige Gealic battle tune, deze band is inventief en uniek in zijn soort met prachtige zang en akoestische/traditionele
instrumenten.

TOEGANG € 18.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 12.00
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: TANNAHILL WEAVERS bij ROOTS AAN DE ZAAN 2013


zondag 20 december 2020 aanvang 15:30

F L A I R C K

Eind jaren zeventig waren ze in Nederland dé sensatie met hun virtuoze en combinatie van folk, klassiek, world, jazz, theater en tsja, wat niet eigenlijk. Later volgde wereldwijd faam, of in elk geval in o.a. Japan en Zuid- en Midden-Amerika. De line-up fluctueerde door de jaren heen flink, en nu hebben we te maken met een geheel nieuwe en bijna niet-meer Nederlandse Flairck, heropgebouwd rond het van oorsprong Mexicaanse snarenwonder Pablo Ortiz, die sinds 2007 een vaste waarde is in de band. Ze treden op met de volledige zegen van oprichters Erik Visser en Peter Weekers, die beiden wegens praktische gezondheidsredenen helaas niet meer op dit niveau kunnen musiceren. Daarmee wordt de lat wel heel hoog gelegd, maar de nieuwe Flairck maakt dit waar. Een combinatie van nieuw materiaal (van het dit jaar te verschijnen album Back Alive) met terugblikken naar o.a. Variaties Op Een Dame belooft veel spannends. Naast Pablo Ortiz maakte fluitist Jeroen Goossens – de enige Nederlander in het gezelschap – eveneens eerder deel uit van de groep. Op bas vinden we de Vlaming Joris Vanvinckenroye, en eveneens uit België komt violiste Anouk Sanczuk.

TOEGANG € 22.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 15.00
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: FLAIRCK MINI DOCUMENTAIRE 2017


e-mail rootsaandezaan@gmail.com