CONCERT-AGENDA

RESERVEREN: 075-6122094 of MAIL ONS

 

programma

——————————————————————————————————————————————————————————————–

Vrijdag 7 april 2017 aanvang 20:15 in FLUXUS / DE VERKADEZAAL, WESTZIJDE 148, ZAANDAM

T H E   H E N R Y   G I R L S 

Dit mogen we gerust een traditie gaan noemen: The Henry Girls bij Roots aan de Zaan. Ooit, in juni 2013, waren ze onze eerste internationale act, toen nog in Serah Artisan. Twee jaar later kwamen ze terug, toen in De Vermaning, één van de bestbezochte concerten uit onze historie.

Driemaal is scheepsrecht, zij het noodgedwongen andermaal in een andere zaal, maar dat mag de pret niet drukken.

Als een spons zuigen The Henry Girls (Donegal, Ierland) hun invloeden op -een vleug traditioneel Iers, een snuf americana, een scheut bluegrass- en brouwen er een volstrekt eigen stijl van. Zo groeiden ze het afgelopen decennium langzaam uit tot een van de meest geliefde folk/roots bands uit Ierland. Gerenommeerd vanwege hun fraaie close-harmony zang, kan de stijlvergelijking gemaakt worden met bijvoorbeeld Crosby, Stills & Nash en The Indigo Girls.
The Henry Girls – genoemd naar de grootvader van de zussen – bestaan uit de gezusters McLaughlin: Karen (viool, gitaar, banjo, ukelele, zang), Joleen (harp, piano, mandoline, zang) en Lorna (piano, accordeon, zang).

“Get ready to listen, folks, because this is something special. Every now and then, you run across something so uniquely different that you just have to shout it from the mountaintops. The Henry Girls are one of those musical acts that you just want to tell people about – as many as you can” – Music News, Nashville (USA)

Zoals gemeld: in 2013 traden voor het eerst in Nederland op, hier in Zaandam. Dit beviel wederzijds zo goed, dat Roots aan de Zaan vervolgens het initiatief nam tot een terugkeer in 2015, en nu, twee jaar later, strijken ze wederom in Zaandam neer.

TOEGANG € 15.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com of tel. 075-6122094)
LEDEN € 10.00
-kinderen halve prijs-

YouTube links–
The Light In The Window
Rain And Snow (Roots aan de Zaan, 10 april 2015)

——————————————————————————————————————————————————————————————–

Zaterdag 13 mei 2017 aanvang 20:15 in DE KLEINE WAARHEID, KLAUWERSHOEK 4-8, ZAANDAM

J U L I E   M U R P H Y   &   C E R I   R H Y S   M A T T H E W S

Julie Murphy’s opmerkelijke, rijke stemgeluid is het visitekaartje van de uit Wales afkomstige folkgroep Fernhill. Time Out noemde haar een ’must see, must hear singer’. En dat vond niemand minder dan Robert Plant ook: Julie Murphy behoort tot het illustere rijtje zangeressen (Sandy Denny, Allison Krauss) waar de voormalige Led Zeppelin-voorman op een album mee duetteerde – zo is zij prominent te horen op Plant’s album Lullaby and… the Ceaseless Roar (2014). Eerder zongen beiden al als gasten op Further In Time, een album van The Afro Celt Sound System. En als we het over grote namen hebben: ze werkte ook samen met John Cale (in de film A Beautiful Mistake).
Julie komt oorspronkelijk uit Engeland, maar woont al heel lang Wales, de geboortegrond van haar echtgenoot èn muzikale partner Ceri Rhys Matthews (gitaar, dwarsfluit, overigens eveneens lid van Fernhill).

“Julie Murphy is a towering talent, both in traditional music and as a singer-songwriter. She possesses a voice of stark, spectral beauty that recalls Shirley Collins and Sandy Denny. Her singing is hypnotic and trance-like, a serene stream of sound finding majesty in minor-key melancholy” – The Guardian

Naast haar werk met Fernhill, waarin ze traditioneel Welsh zingt, is ze eveneens een gerespecteerde solist en singer-songwriter, van wie wijlen John Peel een groot fan was. Zo was haar solodebuut Black Mountains Revisited een experimentele ontdekkingstocht op het gebied van Engelse en Appalachian folk songs, en werd door het gerenommeerde muziekmagazine MOJO uitgeroepen tot hèt Folk Album van 1999.

“Beautiful voice” – Robert Plant

TOEGANG € 15.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com of tel. 075-6122094)
LEDEN € 10.00
-kinderen halve prijs-

YouTube links–
Kathleen
Daniel Sgubor (fernhill)

——————————————————————————————————————————————————————————————–

Zondag 11 juni 2017 aanvang 15:30 in DE KLEINE WAARHEID, KLAUWERSHOEK 4-8, ZAANDAM

SARA MILONOVICH’  D A I S Y C U T T E R 

De seizoensafsluiter (en Roots aan de Zaan’s 50e concert!) komt uit de Amerikaanse staat New York. In november 2015 speelden Jeff Wilkinson & The Shutterdogs bij Roots aan de Zaan. Instrumentaal stal één der Shutterdogs absoluut de show: violiste Sara Milonovich speelde de sterren van de hemel die dag in Zaandam, een opvallend bandlid.
Wat we toen nog niet wisten was, dat zowel Sara als gitarist Greg Anderson niet zomaar Shutterdogs waren: dat was slechts een nevenproject. In upstate New York leidt Sara Milonovich haar eigen band Daisycutter, americana om u tegen te zeggen, een eclectische mix van indie roots-rock met een alt-country rafelrand, een vleug bluegrass, en nu en dan politiek geladen teksten die soms doen denken aan de hoogtijdagen van The Clash.

Het titelloze debuutalbum van Daisycutter werd door de Daily Freeman omschreven als “what Nashville would sound like if it was just a bit smarter”.

Sara was in 2009 als sessiemuzikante te horen op het laatste album van Pete Seeger, At 89, dat een Grammy won. Met Seeger deelde ze ook een aantal maal het podium.

Naast Sara Milonovich (zang, viool) en Greg Anderson (gitaar) wordt Daisycutter gecompleteerd door Daria Grace (bas, zang).
Daisycutter’s nieuwe album Waiting For The Stars is onlangs uitgebracht.               foto: Arius Photography         

TOEGANG € 10.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com of tel. 075-6122094)
LEDEN hebben GRATIS toegang
-kinderen halve prijs-

YouTube links–
Country Life 
Celebration Day

——————————————————————————————————————————————————————————————–

S E I Z O E N  2 0 1 7 / 2 0 1 8 

——————————————————————————————————————————————————————————————–

Zondag 10 september 2017 aanvang 15:30 in DE KLEINE WAARHEID, KLAUWERSHOEK 4-8, ZAANDAM

L I N D E   N I J L A N D   &   B E R T   R I D D E R B O S 

foto-linde-nijlandFolkzangeres/songwriter Linde Nijland heeft een kristalheldere stem, waarmee ze naast traditionals en Engelstalige folk songs ook haar eigen liedjes brengt. Bert Ridderbos begeleidt op tal van instrumenten, waaronder gitaren en cittern.
Dit jaar beleeft Linde haar 25-jarig jubileum als professioneel zangeres. In 1992 was ze voor het eerst op de vaderlandse podia te zien, toen nog samen met Annemarieke Coenders. Vijftien jaar lang vormden de twee de spannend harmoniërende stemmen van Ygdrassil, dat vanuit Groningen opereerde en al snel op festivals als Noorderslag en Lowlands stond. In 2004 kwam multi-instrumentalist Bert Ridderbos erbij, bij Roots aan de Zaan ook vooral bekend als de geluidsman-die-van-ver-komt. In 2007 kwam er een eind aan de samenwerking, hoewel er in recente jaren een aantal reünieconcerten plaatsvond, o.a. bij ons in Zaandam in september 2015.
Linde bleef, met Bert, muzikaal actief, middels projecten als o.a. A Musical Journey (een CD/DVD rond een opzienbarende muzikale reis -over land- naar Bhutan), haar Sandy Denny tributes en, in 2014, het mooie solo-album I Am Here.
Linde’s eerbetoon aan de Britse folkzangeres Sandy Denny zorgde voor internationale bekendheid en leidde in 2009 tot een gastoptreden met Fairport Convention in de Barbican Hall in Londen, op uitnodiging van de vermaarde producent Joe Boyd.

“De beste folkzangeres van Nederland” – Heaven

“Klasse!” – De Volkskrant

Ooit verzorgden Linde en Bert, samen met Fred Piek, het allereerste optreden van Roots aan de Zaan. Geregeld keerde Linde terug op het Roots-podium en ook zong ze er als gastzangeres bij Fairport Convention en Allan Taylor. Nu haar 25-jarig jubileum zich aandient, is dit duo een logische opener van seizoen 2017- 2018. Ze brengen een doorsnede van Linde’s hele oeuvre, maar ook liedjes van haar prachtige nieuwe album The Jukebox Project.

TOEGANG € 10.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com of tel. 075-6122094)
LEDEN hebben GRATIS toegang
-kinderen halve prijs-

YouTube links–
Ocean Gypsy (2014) 
Traveller (2012) animated music video 

——————————————————————————————————————————————————————————————–

Vrijdag 22 september 2017 aanvang 20:15 in DE VERKADEZAAL VAN FLUXUS, WESTZIJDE 148, ZAANDAM

–exclusief concert in Nederland–

D A P H N E ’S  F L I G H T

HELEN WATSON – MELANIE HARROLD – JULIE MATTHEWS – CHRIS WHILE – CHRISTINE COLLISTER

daphnes-flight-lowres-cropped

Dit Engelse gelegenheidsquintet wordt gevormd door vijf grande dames des folks, stuk voor stuk veteranen met heel veel prachtige muziek op hun (individuele) naam. In 1996 kwamen ze samen als een soort folk-supergroep, Daphne’s Flight, met het gelijknamige debuutalbum, na een eerder verbluffend optreden op het Cambridge Folk Festival. Er volgde een Britse tournee, maar al te drukke agenda’s verhinderden een verdere samenwerking als vijftal.
Echter, nu zijn ze dan eindelijk terug, met een gedurende 2017 te verschijnen tweede album Knows Time, Knows Change – en andermaal een concertreeks, die hen nu voor deze ene (en tegelijk eerste) keer naar Nederland brengt.
Met haar unieke, donkere stem maakte Christine Collister deel uit van de band van Richard Thompson en was ze de helft van het gerenommeerde duo Gregson & Collister. Solo maakte ze een reeks pracht-albums, bijgestaan door de crème de la crème uit de Britse folkscene. Melanie Harrold werkte samen met Hank Wangford en Garry Rafferty, terwijl Helen Watson (met albums op haar naam geproduceerd door Glyn Johns, en bijgestaan door Andy Fairweather-Low en leden van Little Feat), met o.a. Carmel, Linda Ronstadt en Emmylou Harris zong. Chris While en Jullie Matthews tenslotte vonden elkaar in The Albion Band medio jaren negentig. Gedurende die paar jaar groeiden de twee uit tot geluidbepalende leden van die groep (onder meer op het album Albion Heart, 1995), en vervolgens gingen ze onder hun eigen naam als duo – met inmiddels twaalf albums op hun naam – verder.
Allevijf kwamen dus in 1996 voor het eerst samen als Daphne’s Flight: vijf eigentijdse singer/songwriters met een weids bereik aan onderwerpen en genres: folk, blues, jazz èn pop mixend, met soms wat rake covers, met een energie en passie (en humor!) om u tegen te zeggen. Mis dat niet: het enige concert in Nederland van Daphne’s Flight zult u niet licht vergeten.

TOEGANG € 20.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com of tel. 075-6122094)
LEDEN € 15.00
-kinderen halve prijs-

YouTube links–
Ain’t No Sunshine (van 1e Daphne’s Flight album, 1996) 
Chris While & Julie Matthews (BBC Folk Awards) 
Christine Collister – Dirt In The Ground 

——————————————————————————————————————————————————————————————–

Vrijdag 6 oktober 2017 aanvang 20:15 in DE KLEINE WAARHEID, KLAUWERSHOEK 4-8, ZAANDAM

E R I C    T A Y L O R 

et_bakker2_1270499998Vietnamveteraan Eric Taylor is een overlever en een leermeester in de Texaanse singer-songwritermuziek. Hij werkte, woonde en leefde met Townes van Zandt, die zijn heftige levensstijl met de dood moest bekopen. Eric Taylor kostte die periode zijn doorbraak naar het grote publiek; de kwaliteit van zijn werk wordt wel erkend. Steve Earle, die met Eric Taylor heeft opgetreden, noemde hem één van zijn helden en leermeesters.
Eric Taylor wordt door velen beschouwd als een hele belangrijke singer-songwriter. Artiesten als Lyle Lovett, Joan Baez en Nanci Griffith laten niet na hun bewondering voor zijn composities te uiten en nummers van hem te zingen. Met zijn imponerende bronzen vertelstem weet hij zijn luisteraar genadeloos mee te sleuren in de wrede werkelijkheid van alledag.

“Taylor may sing of the past, of bar rooms and hay fields and even Johnny Cash, but his characters want the same things we do. They want love and redemption. They want some fun and happiness. They want respect and sometimes even a little vengeance. Taylor’s people are just like us, it’s just that their tales are exquisitely told” – Al Kaufman, Atlanta Music Guide

Integer vertelt hij verhalen over de Amerikaanse droom die een nachtmerrie is geworden. Daarbij speelt hij gitaar in een unieke sobere finger-pickin stijl. De teksten en melodieën van Eric Taylor hebben de compactheid van de blues. Geen akkoord te veel, hét voorbeeld van minder is meer. Hij schrijft liedjes over verlies, tegenslag en schoonheid. De melancholische liedjes balanceren op de grens van pijnlijk en mooi.

foto: Marco Bakker

TOEGANG € 15.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com of tel. 075-6122094)
LEDEN € 10.00
-kinderen halve prijs-

YouTube links–
Peppercorn Tree 
Dean Moriarty 

——————————————————————————————————————————————————————————————–

Zondag 5 november 2017 aanvang 15:30 in DE KLEINE WAARHEID, KLAUWERSHOEK 4-8, ZAANDAM

P O I N T   Q U I E T

131384_716306578420944_1397400017_o

Een recensie van de hand van Marco Vlot op VPRO’s 3voor12 Luisterpaal over Point Quiet’s album Ways And Needs Of a Night Horse zegt meer dan genoeg – laat dat maar meteen de wervende tekst worden.
“Al vanaf de eerste klanken van het nieuwe album van Point Quiet, Ways And Needs Of A Night Horse, ademt de donkere americana van de band de sfeer van het zuiden van de Verenigde Staten. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat de band daar vandaan komt. Niets is minder waar; Point Quiet komt uit Nederland. Oorspronkelijk noemden ze zichzelf White Sands, maar voordat hun vorige album uitkwam besloten ze dat een andere naam hun geluid beter uitdrukt. Dat vorige, titelloze, album werd in bij het uitkomen in 2010 uitermate goed ontvangen. Vijf jaar later is het tijd voor de volgende stap. Point Quiet bestaat uit vijf leden die de verhalen over verlies, hoop en vertrouwen inkleuren met een rijk arsenaal aan percussie-, blaas- en snaarinstrumenten. Zo kan het voorkomen dat slide gitaar en accordeon met elkaar verweven worden, zoals in opener Ways And Needs Of a Night Horse, of hoor je in Trembling Stars plotseling trompetten en glockenspiel voorbij komen. Ondanks de hoeveelheid instrumenten klinkt de band open en ingetogen. Zanger Pascal Hallibert maakt het geheel af met zijn licht raspende stem die soms wordt aangevuld met de achtergrondzang van Simone Manuputty. Het resultaat is een verzameling rijk gearrangeerde nummers waarbij zich na meerdere luisterbeurten nog steeds nieuwe details openbaren.
Het is echter niet alleen maar melancholie wat de klok slaat. Zo gaat in NY Or Not NY het tempo wat omhoog. Wat blijft zijn de vele lagen in de muziek zonder dat het vol klinkt. Afsluiter Maneras Y Necessidades zou met zijn trompetten ook door een mariachiband gespeeld kunnen zijn, maar dan met een viool. Point Quiet bewijst, na de lovende recensie voor het vorige album, dat ze vier jaar later nogmaals in staat is geweest om een prachtig album af te leveren. Een topper uit het americana genre, en dat uit Nederland. Ways And Needs Of A Night Horse is uitermate geschikt om op een donkere avond onder het genot van een glas bourbon in zijn geheel te ondergaan. Een aanrader”.
Aldus de 3voor12Luisterpaal recensie van Marco Vlot, dat we – wellicht gemakzuchtig, maar er valt weinig aan toe te voegen – zo overnemen.
Point Quiet bestaat uit Pascal Hallibert, Hans Custers, Daan van Diest, Simone Manuputty en Jan van Bijnen.

TOEGANG € 10.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com of tel. 075-6122094)
LEDEN hebben GRATIS toegang
-kinderen halve prijs-

YouTube links–
Ways And Needs Of a Night Horse 
Steve Earle’s Fort Worth Blues 

——————————————————————————————————————————————————————————————–

Zaterdag 18 november 2017 aanvang 20:15 in DE VERKADEZAAL VAN FLUXUS, WESTZIJDE 148, ZAANDAM

–exclusief concert in Nederland–

H O M E    S E R V I C E
                    featuring John Kirkpatrick

gtaylorandyholds

In de Engelse folkrock kunnen enkele ijkpunten aangestipt worden: albums die muzikale mijlpalen werden. Liege & Lief van Fairport Convention uit 1969 was er natuurlijk eentje. De helft van die band dook een kleine tien jaar later op op zo’n andere mijlpaal, het briljante (en eveneens door Joe Boyd geproduceerde) Rise Up Like The Sun van The Albion Band (1978). Waarna een deel van die – qua personeel forse – Albion Band zich losweek van die groep (en diens leider Ashley Hutchings) en uiteindelijk als Home Service verderging, dat vervolgens in 1986 andermaal een hoogtepunt in de folkrock uitbracht: de klassieker Alright Jack.
Er is een directe lijn te leggen tussen die drie tijdloze folkrock-albums, hoewel op Alright Jack niemand van Liege & Lief te horen is. Beiden sleuren traditionele folk de huidige tijd binnen – en de tijd van Alright Jack (medio jaren tachtig) viel samen met de voor veel Britten duistere Thatcher-jaren. Songs uit die tijd zijn echter nog immer actueel. Zanger John Tams was de aanjager en stem; de prominente leadgitarist Graeme Taylor – die voor zijn Albion Band-tijd in het eigenzinnige Gryphon speelde – zijn kompaan, en muzikale inkleuring kwam van de hand van een uitgebreide blazers- en een rotsvaste ritmesectie.
Een band van een dergelijke grootte was moeilijk ‘on the road’ te houden, en de groep viel uit elkaar, om vervolgens als de gelegenheid daar was nu en dan weer even op te duiken. De uitgave van de CD Live 1986 leidde vanaf 2011 tot een nieuwe samenwerking in de vorm van concerten, totdat Tams aangaf zijn werkzaamheden (o.a. als acteur) niet meer te kunnen verenigen met de band. Als vervanger werd een andere folk-grootheid aangetrokken: accordeonist/vocalist John Kirkpatrick, vooral bekend als solist maar ook als bandlid van Steeleye Span, The Albion Band en begeleidingsbands van Richard Thompson. Met hem werd in 2016 een nieuw studio-album opgenomen, het toepasselijk getitelde A New Ground, waarop het kenmerkende Home Service-geluid – folkrock met blazers – weer floreert.

“Blistering … truculent folk-rock” ***** The Financial Times

In Zaandam treden aan: John Kirkpatrick (zang, accordeon, concertina), Graeme Taylor (leadgitaar, zang), Steve King (toetsen, saxofoon, zang), Rory McFarlane (basgitaar, zang), Michael Gregory (drums), Paul Archibald (trompet, bugel), Nigel Barr (trombone) en Andy Findon (fluit/sax/clarinet).                                                                                                 foto: Andy Holdsworth

TOEGANG € 20.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com of tel. 075-6122094)
LEDEN € 15.00
-kinderen halve prijs-

YouTube links–

Scarecrow (live recording 1986) 
Alright Jack (album track) 
Babylon/Battle of the Somme (live 2016) 

——————————————————————————————————————————————————————————————–

Zaterdag 16 december 2017 aanvang 20:15 in DE VERKADEZAAL VAN FLUXUS, WESTZIJDE 148, ZAANDAM

C C C   I n c .
50 jaar – jubileumtournee

In 1967 richten een paar Amsterdamse vrienden CCC Inc. op. De band krijgt binnen de kortste keren een cultstatus door hun weergaloze live concerten, en door samen in een commune te gaan wonen. Vanuit een boerderij in de Brabantse Peel bestoken zij het hele land met hun aanstekelijke mix van folk en americana. Ze zijn destijds de eerste band in Nederland die deze muziek brengt en nu, vijftig jaar later, doen ze dat nog steeds en is het alsof de tijd geen vat op hen heeft gehad.

image001
CCC Inc. gaat twee maanden op tournee om het vijftigjarige jubileum te vieren, en het laatst geplande concert zal bij Roots aan de Zaan zijn.
Na legendarische optredens op o.a. Kralingen 1970, en bekende albums als To Our Grandchildren, Watching The Evening Sun en Castle In Spain, had een deel van de groep vervolgens een onverwachte tweede jeugd (en een volslagen ander publiek) toen in de jaren tachtig Doe Maar op naar Nederlandse begrippen ongeëvenaarde wijze groots doorbrak. Maar dat is vanzelfsprekend een héél ander verhaal.
CCC Inc. trad eerder op bij Roots aan de Zaan in december 2014. De eerste stap richting terugkeer werd die avond al gezet toen Ernst Jansz een vraag vanuit het publiek, of ze nog eens een keer terug zouden komen, beantwoordde met een enthousiast ontvangen “natuurlijk!”. Belofte maakt schuld, en zo keren ze terug naar Zaandam, zij het dan in een andere zaal: Joost Belinfante (fiddle, mandoline, mondharmonica, zang), Jaap van Beusekom (banjo, dobro, autoharp, zang), Ernst Jansz (wasbord, piano, accordeon, zang), Huib Schreurs (mondharmonica, concertina, zang), Jan Hendriks (gitaar) en Richard Wallenburg (bas).
Reserveren is verstandig! Twee jaar geleden (toen nog in De Vermaning) was het uitverkocht en nu, in De Verkadezaal van FluXus, zijn er minder plaatsen beschikbaar dan destijds.

TOEGANG € 22.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com of tel. 075-6122094)
LEDEN € 15.00
-kinderen halve prijs-

YouTube links–

live Roots aan de Zaan 12 december 2014 
Hippies In De Peel (documentaire NCRV Het Uur Van De Wolf

——————————————————————————————————————————————————————————————–

De concerten vanaf januari 2018 worden in het voorjaar van 2017 aangekondigd.

Tel. 075-6122094 of rootsaandezaan@gmail.com