CONCERT-AGENDA

 


We stellen het zeer op prijs als u reserveert. We hebben een nieuwsbrief: bij interesse, mail ons. 

C O N C E R T E N   S E I Z O E N  2 0 2 3 / 2 0 2 4 

in:

De Pasveerzaal/FluXus, Westzijde 148, Zaandam


 

zaterdag 7 oktober 2023 aanvang 20:00

L A Ï S

De engelachtige stemmen van Jorunn Bauweraerts en Nathalie Delcroix vormen de basis van de muziek van Laïs. Sinds hun debuut verscheen in 1998 touren ze met vele bijzondere muzikanten in Vlaanderen en de rest van de wereld. Na ruim twee decennia als trio bestaan te hebben, besloten ze verder te gaan als duo.

Laïs zoekt nieuwe horizonten in hun nieuwe project waar ze Vlaamse liederen combineren met wereldse klanken, ritmes en melodieën. Samen creëren ze een betoverende wereld vol magie, mysterie, erotiek, liefde, geweld en drama, vol geheimen en onzichtbaarheden. 

Na een release-pauze van ruim acht jaar brengt Laïs in 2022 een nieuwe plaat uit: De Langste NachtDe twee dames worden op het album bijgestaan door hun beide partners Bjorn Eriksson en Tomas de Smet. De twee bloedbroeders van het voormalige Zita Swoon stappen zo mee in een wereld vol Vlaamse magie, uitheemse ritmes en orientaalse klanken.

Ze worden op podium bijgestaan door multi-instrumentaliste en zangeres Esther Lybeert (The Antler King, ex-Hooverphonic), gitarist Tom Theuns (Aurelía, ex-Ambrozijn) en drummer Roel Poriau (Rumbaristas, ex-Think of One).

TOEGANG € 27.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 18.00
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: de Toots Sessies (Canvas TV, kerst 2022) 


zaterdag 4 november 2023 aanvang 20:00

DUBBELCONCERT

K A T I E   S P E N C E R   &   I O N A   L A N E

Aanstormend Brits talent! Over Katie Spencer schreef muziektijdschrift Heaven: Met The Edge Of The Land (haar tweede album) heeft de Britse singer-songwriter Katie Spencer één van de mooiste folk singer-songwriterplaten van dit jaar gemaakt. Qua liedjes, zang, gitaarspel en verdere instrumentatie, alles klopt aan deze betoverende plaat, waarop Spencer zich ontpopt tot een warme nieuwe stem in de Engelse folkscene die meteen ook aansluit bij de top. Wie houdt van illustere voorgangers als Nick Drake of Sandy Denny raden wij aan dit album te beluisteren, want hoewel haar stijl anders is, brengt haar muziek op The Edge Of The Land eenzelfde gevoel over.

New Folk Sounds schreef over Iona Lane: Een jong talent uit Engeland dat de markt opgaat met Brits georiënteerde muziek. Hallival is het debuut van de uit Leeds afkomstige Iona Lane en die wijkt toch wat af van het geijkte patroon. Ze genoot haar onderricht van onder meer Nancy Kerr, Jim Moray en Stuart McCallum, terwijl Julie Fowlis en Karine Polwart haar rijzende ster al eerder opmerkten en promoten in diverse uitzendingen en bij bepaalde activiteiten. Maar Lane voegt daar eigenzinnige elementen aan toe. Soms een georkestreerd intro, een zwoel jazzy vervolg met een subtiel geslagen drum en een vibrerende contrabas. Daarbovenop een ietwat hese alt stem met slepende dictie.

TOEGANG € 15.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN GRATIS
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: KATIE SPENCER – Take Your Time

BEKIJK OP YOUTUBE: IONA LANE – Schiehallion


zaterdag 9 december 2023 aanvang 20:00

 G R Y P H O N

Terugkeer naar Roots aan de Zaan van een band die in de jaren zeventig middeleeuwse/Renaissance-muziek versmolt met folk en (later) prog rock: Gryphon deed Zaandam eerder aan op 1 december 2018. 

Elk van hun vijf albums uit de zeventiger jaren had een uniek, eigen geluid. Gryphon’s titelloze debuutalbum uit 1973 was akoestisch, middeleeuws van sfeer, met plek voor nu en dan een luchtiger komische noot. Op Midnight Mushrumps (1974) werd het geluid verrijkt met rockinstrumenten, maar nog steeds is dat album de perfecte compagnon van de debuutplaat. De geheel instrumentale opvolger Red Queen To Gryphon Three (eveneens 1974) plaatste de band echter volledig in de prog rock hoek, met vier lang uitgespannen nummers – gebaseerd op een schaakspel – die nog wel het unieke instrumentarium (o.a. kromhoorn, fluit, fagot) lieten horen. Het wordt ook nu nog gezien als Gryphon’s magnum opus.

In recenter jaren kwam Gryphon weer bijeen, en in 2018 kwam er zowaar een gloednieuw album: ReInvention, het eerste in ruim veertig (!) jaar – twee jaar later gevolgd door Get Out Of My Father’s Car!. In Zaandam treden de originele leden Brian Gulland (o.a. kromhoorn, fagot), Graeme Taylor (gitaar) en David Oberlé (drums, percussie, zang) aan – verder met Clare Taylor (toetsen, viool), Andy Findon (blaasinstrumenten) en Rob Levy (bas). 

TOEGANG € 27.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 19.00
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE:GRYPHON LIVE ROOTS AAN DE ZAAN 2018


zaterdag 13 januari 2024 aanvang 20:00

D E R V I S H

Een icoon van de Ierse muziek, zo werden ze door de BBC genoemd – die hen in 2019 een Lifetime Achievement Award deed toekomen. Ze speelden van Rio de Janeiro’s Rock In Rio via Glastonbury tot (terwijl ze de Ierse president op een handelsmissie vergezelden) bovenop de Chinese Muur: deze band bestaande uit enkele van Ierland’s meest vooraanstaande traditionele muzikanten plus één van ’s lands bekendste zangeressen, Cathy Jordan.

Dervish’ concerten zijn legendarisch: een match tussen energiek instrumentaal werk en hun eigen verbluffende interpretaties van traditionele songs. Hun dertien studio- en live albums zijn klassiekers in de Ierse muziek.

De bandleden zijn gewordeld in de muzikale tradities van het noordwest-Ierse Sligo en Leitrim: de Atlantische kustlijn en de berglandschappen zijn bijkans voelbaar in hun muziek.

The Irish Times schreef ooit dat Dervish’ integriteit “de groep een formidabele erfgenaam maakt van de troon die verlaten werd door The Bothy Band” en dat de band “een serieuze concurrent is voor de internationale aantrekkingskracht van The Chieftains”.

Dervish ontstond in 1989 na pubsessies in en om Sligo, en bestaat naast Cathy Jordan (zang/bodhrán) uit Brian McDonagh (mandola), Tom Morrow (viool), Michael Holmes (bouzouki), Shane Mitchell (accordeon) en Liam Kelly (fluit). Dit is het enige concert in Nederland. 

TOEGANG € 35.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 25.00
 -kinderen halve prijs-


vrijdag 9 februari 2024 aanvang 20:00

N E D E R F O L K

met Kees van der Poel & Vrienden

Kees van der Poel was ooit gitarist/multi-instrumentalist in de voor de Nederfolk belangrijke groepen Wolverlei en Wargaren uit de jaren ’70. Deze twee folkgroepen waren leidend in de revival van Nederlandstalige akoestische folk. Bijzonder mooie liedjes als Langgewenste Dag en De Ruiter Langs De Straat zijn veel liefhebbers nog bijgebleven. Bijzonder voor die tijd was ook de mooie creatieve instrumentale begeleiding.

Kees bracht onlangs een solo-abum uit: Dreamguitar, met vrienden als Janos Koolen, Gilles Rullmann, Carel Kraayenhof, Frédérique Spigt en Co Vergouwen. Een CD die een uitstekende recensie kreeg van New Folk Sounds: “zijn toon is kraakhelder, warm, zuiver, vol emotie, zo ontroerend. Het lijkt alsof de veteraan de snaren niet plukt, trekt of wrijft, maar met zijden touch aanraakt, waarbij toch een krachtige, volle toon ontstaat”.

Kees brengt met muzikale vrienden bij Roots aan de Zaan een programma van en een ode aan Nederfolk uit die periode, maar komt ook met nieuwer materiaal waaronder van Kees’ recente CD, maar ook uit het programma Vluchtgoud van de Friese zangeres/actrice Margje Wittermans, waarvoor Kees gedichten van Slauerhoff op muziek zette. Eveneens: muziek van de duo-CD van Janos Koolen en Gilles Rullman, en er wordt ook nog geplukt uit het repertoire van de overleden Bert Aalbers (Crackerhash). Maar Kees speelde ook een blauwe maandag trekzak met de vader der Nederfolk-trekzakkers Frans Tromp, in de tijd van de Eerste Utrechtse Trekzak Sociëteit. 

De muzikanten die definitief hebben toegezegd zijn Margje Wittermans, Janos Koolen, Frans Tromp en Gilles Rullmann. Maar het is zeker niet uitgesloten dat er meer vrienden uit Kees’ zijn rijke folkmuziekleven meedoen. 
Wordt derhalve vervolgd.

Dit is een coproductie van Roots aan de Zaan met Medimuse.

TOEGANG € 15.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 10.00
 -kinderen halve prijs-


zaterdag 16 maart 2024 aanvang 20:00

S A R A   M I L O N O V I C H ‘  D A I S Y C U T T E R

Als de coronacrisis geen roet in het eten had gegooid, zou Daisycutter op 7 november 2020, kort na de Amerikaanse presidentsverkiezingen, in Zaandam hebben opgetreden teneinde de uitslag te vieren óf te betreuren -deze politiek redelijk mondige band uit upstate New York, en drie maal raden aan wiens kant de muzikanten níet stonden.

In juni 2017 verzorgden deze band ons vijftigste concert, destijds nog in De Kleine Waarheid. Een kleine twee jaar eerder speelden (in De Vermaning) Jeff Wilkinson & The Shutterdogs bij Roots aan de Zaan. Instrumentaal stal één der Shutterdogs absoluut de show: violiste Sara Milonovich speelde de sterren van de hemel die dag in Zaandam, een opvallend bandlid. Wat we toen nog niet wisten was, dat zowel Sara als gitarist Greg Anderson niet zomaar Shutterdogs waren: dat was slechts een nevenproject. In upstate New York leidt Sara Milonovich haar eigen band Daisycutter, americana om u tegen te zeggen, een eclectische mix van indie roots-rock met een altcountry rafelrand, een vleug bluegrass, en nu en dan politiek geladen teksten die soms doen denken aan de hoogtijdagen van The Clash. Het titelloze debuutalbum van Daisycutter werd door de Daily Freeman omschreven als “what Nashville would sound like if it was just a bit smarter”. Sara was in 2009 als sessiemuzikante te horen op het laatste album van Pete Seeger, At 89, dat een Grammy won. Met Seeger deelde ze ook een aantal maal het podium. Naast Sara Milonovich (zang, viool) en Greg Anderson (gitaar) wordt Daisycutter ook nu (waarschijnlijk) gecompleteerd door Daria Grace (bas, zang).

foto: Arius Photography

TOEGANG € 15.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN GRATIS
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE:DAISYCUTTER – COUNTRY LIFE


zaterdag 20 april 2024 aanvang 20:00

T R I O   L O R C Á N  M A C  M A T H Ú N A

met   M A R T I N  T O U R I S H   &   D A I R E  B R A C K E N

Drie maanden na Dervish gaan we andermaal naar het hart van Ierland, met een trio dat eerder bij Roots aan de Zaan speelde in december 2018. Martin Tourish is de accordeonvirtuoos die met name bekend is als lid van Altan, dat reeds tweemaal bij ons op het podium stond. Violist Daire Bracken was ooit lid van Danú en speelde met de grootste namen, van Liam Clancy tot Niamh Parsons. De voorman is vocalist Lorcán Mac Mathúna, en om zijn werk te beschrijven halen we even een artikel aan dat Marius Roeting voor New Folk Sounds schreef:
“Op en top Iers met die nasale naklank, bijna fluisterend en toch zo krachtig. Herkenbaar in de dictie, de ‘uitspraak’, ook in het Gaelic. Mac Mathúna zou een sean-nos (solo) zanger kunnen zijn, waar je uren naar kan luisteren. Gekluisterd alsof je naar een oude verhalenverteller luistert. En dat doe je in feite. Mac Mathúna heeft diezelfde betovering, diezelfde grandeur, hetzelfde hypnotiserende. En dan is er de muziek die hij maakt. Altijd vol overtuiging, hartstocht, diepgang, kennis, vernieuwend op het oude gebaseerd, maar voortschrijdend, niet conserverend en toch de traditie gerespecteerd hoog houdend”. Over Daire Bracken’s vioolspel schreef Roeting: “Soms flitst hij over de snaren in duivels snelle, korte noten, maar met de volle akkoorden en polyfone tonen, schept hij een rijke, gedreven en krachtige achtergrond”.

Kort gezegd maken de heren muziek die niet de standaard Keltische deunen behelst, maar veel verder teruggaat in de geschiedenis. Deze muziek is gebaseerd op de ritmepatronen van de taal. De taal, in tekst of poëzie, die snelheid en cadans bepaalt.

Het eerdere concert in Zaandam (2018) had een unieke, hypnotische kwaliteit – op en top Iers, maar zeker niet enkel van het soort dat over het algemeen wordt geassocieerd met “Iers traditioneel”.  

TOEGANG € 18.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 12.00
 -kinderen halve prijs-


zaterdag 25 mei 2024 aanvang 20:00

Joe Broughton’s

C O N S E R V A T O I R E  F O L K  E N S E M B L E

TEKST VOLGT

TOEGANG € 20.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 15.00
 -kinderen halve prijs-


 

e-mail rootsaandezaan@gmail.com