CONCERT-AGENDA

RESERVEREN: MAIL ONS

 


update november 2021:

Alle concerten onder voorbehoud.

Reserveren is zolang de coronamaatregelen gelden verplicht (en daarbuiten ook prettig). 

Vanwege de coronacrisis en de daarmee gepaard gaande enorme daling aan reserveringen hebben we besloten alle geplande concerten tot en met februari 2022 uit te stellen. De reserveringen blijven genoteerd staan: de betreffende concerten hebben inmiddels een nieuwe datum (zie onder). 


C O N C E R T E N   2 0 2 2 

in:

De Pasveerzaal/FluXus, Westzijde 148, Zaandam

 


vrijdag 11 maart 2022 aanvang 20:00

L A K S H M I

Aangestoken door haar ouders raakte Lakshmi (oorspronkelijk uit Gent, en zeker niet te verwarren met de gelijknamige Nederlandse pop-noir zangeres!) in de ban van Keltische muziek uit vooral Ierland, Schotland en Bretagne. Traditionele muziek uit met name deze Keltische gebieden stelt de specifieke Keltische harp (34 snaren, zonder voetpedaal) vaak centraal. Ze bouwde een repertoire uit van ballades die ze zelf zingt én begeleidt op Keltische harp en waarvan ze een selectie inmiddels dus vastlegde op twee albums. 

Lakshmi sloot klassieke harpstudies met ‘Grootste Onderscheiding’ af aan conservatoria in eigen- en buitenland. Bovendien volgde ze masterclasses klassieke harp bij internationale grootmeesters, werkte mee aan project House Music van het Festival van Vlaanderen en soleerde in Concerto voor Fluit en Harp van Mozart. Met regelmaat speelt ze harp in het Vlaams Radio Orkest, Filharmonie (soliste harpconcerto Carl Reinecke) en Symfonieorkest Vlaanderen. Met Il Novecento toerde ze door Frankrijk en Duitsland voor The Night of the PromsGetuige de successen van Gwyneth Wentink, Lavinia Meijer, Remy van Kesteren en anderen, lijkt in Nederland de klassieke harp bezig aan een revival. Lakshmi zet zich in voor de promotie van de Keltische harp die in onze Lage Landen nog te weinig als ‘volwaardig’ instrument telt, dit ondanks legendarische Keltische harpisten die haar voorgingen, zoals Emilio Cao (Spanje), Alan Stivell (Bretagne), de van Clannad bekende Moya Brennan (Ierland) en uiteraard de Canadese Loreena McKennitt.

Lakshmi zal zo goed als unplugged spelen met licht, sprankelend harpspel overgoten met heldere vocalen, die doen mijmeren en wegdromen naar een ver, mythisch verleden. 

TOEGANG € 15.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN GRATIS
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: LAKSHMI – GLOOMY WINTER


zaterdag 9 april 2022 aanvang 20:00

N I A M H   P A R S O N S

“A voice filled with sweet melancholy and stateley passion”, zo omschreef de New York Times eens de stem van de Ierse zangeres Niamh Parsons. Parsons werd ooit gegrepen door de schoonheid van de Ierse muziek in een plaatselijke folkclub en sloot zich aan bij bands als The Loose Connections (Belfast) en Arcady. Ze ontpopte zich vervolgens tot een ware ‘balladeer’ in de traditie van Dolores Keane en June Tabor.

In 1999 voegde gitarist Graham Dunne zich bij haar die haar stem perfect weet te begeleiden.  Een zangtalent als Niamh Parsons kom je één-, hooguit tweemaal per generatie tegen, aldus goeroe Archie Fisher. Niamh’s vocale kwaliteiten staan te boek als emotioneel doorvoeld en kristalhelder. Een avondje met Niamh Parsons en Graham Dunne is een avond puur genieten van goudeerlijke, diep-ontroerende Irish heartbeat songs.

“I don’t remember a time in my life when I was not singing – I love songs. These songs are living in me”

TOEGANG € 18.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 12.00
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: NIAMH PARSONS – CLOHINNE WINDS


zaterdag 30 april 2022 aanvang 20:00

A S H L E Y   H U T C H I N G S   &   B E C K Y   M I L L S 

The Beginnings Of Fairport Convention

exclusief concert in Nederland

De éminence grise van de Britse folkrock komt naar Zaandam! 
Niemand minder dan Bob Dylan meldde in 2015: “Ashley Hutchings is the single most important figure in English folk rock. Before that his group Fairport Convention recorded some of the best versions of my unreleased songs. Listen to the bass playing on Percy’s Song to hear how great he is”. 

De oprichter van zowel Fairport Convention als Steeleye Span, en van een hele reeks Albion Bands (en passant ontdekte hij ook nog eens Nick Drake) neemt ons mee terug naar die begindagen in zijn programma The Beginnings Of Fairport Convention. Ashley vertelt over de geschiedenis van deze baanbrekende bands en de achtergrond van songs die uiteraard ook voorbijkomen. 

Ashley Hutchings wordt in Zaandam bijgestaan door Becky Mills (gitaar/zang). Dit betreft een verzet concert dat eerder – in iets gewijzigde vorm overigens – plaats zou hebben gevonden op 17 mei 2020, en vervolgens op 1 mei 2021 – ook dat ging niet door toen. Driemaal is scheepsrecht. 

TOEGANG € 20.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 15.00
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: FAIRPORT CONVENTION – TIME WILL SHOW THE WISER (1967)


zaterdag 21 mei 2022 aanvang 20:00

J O N   B O D E N 

 exclusief concert in Nederland

Eén van dè folk-namen van zijn generatie: Jon Boden kreeg bekendheid als (de lange) helft van het duo Spiers & Boden en vooral als voorman van folkrock-bigband Bellowhead, jarenlang een zeer populaire vaste waarde in het concert- en festivalcircuit. Solo-albums als Painted Lady (2006) en Songs From The Floodplain (2009) vestigden zijn naam eveneens als solo-artiest, bovendien leidt hij zijn eigen band The Remnant Kings

“Jon Boden solo is certainly something not to be missed, a variety of instrumentation and song, the dramatic gestures of a rock concert – not something you often get from a solo folk performer” – Americana UK

In 2010 startte hij zijn A Folk Song A Day project waarin hij, geheel volgens de naam ervan, 365 folk songs in één jaar uitbracht. Solo excelleert hij op viool, gitaar en concertina.

Hoewel Bellowhead in 2016 stopte, verscheen er in 2021 nog een vers live-in-lockdown album getiteld Reassembled. Tegen de tijd dat hij (solo) in Zaandam spelt, zal het derde album in zijn zogenaamde post-apocalyptic trilogy verschenen zijn; het vorige was Rose In June (2019). Folk Radio UK schreef hierover: “An endlessly varied and accomplished album (…) shows just why Jon Boden is one of the most lauded folk musicians this century”.

TOEGANG € 20.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 15.00
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: JON BODEN – ALL THE STARS ARE COMING OUT TONIGHT


vrijdag 10 juni 2022 aanvang 20:00

D A P H N E ‘ S   F L I G H T

Chris While – Julie Matthews – Helen Watson – Melanie Harrold – Christine Collister

exclusief concert in Nederland

Dat was een concert om door een ringetje te halen, toen het dames-collectief Daphne’s Flight de eerste keer Roots aan de Zaan aandeed op 22 september 2017. Nu, bijna vijf jaar later, komen ze terug, wederom voor een exclusief optreden in Nederland.

Stuk voor stuk betreft het veteranen met heel veel prachtige muziek op hun (individuele) naam. Met haar unieke, donkere stem maakte Christine Collister deel uit van de band van Richard Thompson en was ze de helft van het gerenommeerde duo Gregson & Collister. Solo maakte ze een reeks pracht-albums. Melanie Harrold werkte samen met Hank Wangford en Garry Rafferty, terwijl Helen Watson (met albums op haar naam geproduceerd door Glyn Johns, en bijgestaan door Andy Fairweather-Low en leden van Little Feat), met o.a. Carmel, Linda Ronstadt en Emmylou Harris zong. Chris While en Jullie Matthews tenslotte vonden elkaar in The Albion Band medio jaren negentig. Gedurende die paar jaar groeiden de twee uit tot geluidbepalende leden van die groep, en vervolgens gingen ze onder hun eigen naam als duo – met inmiddels twaalf albums op hun naam – verder.

In 1996 kwamen ze samen als Daphne’s Flight met het gelijknamige debuutalbum. Er volgde een Britse tournee, maar al te drukke agenda’s verhinderden een verdere samenwerking als vijftal. Met het tweede album Knows Time, Knows Change en andermaal een concertreeks waren ze in 2017 dan eindelijk terug. Een live-album volgde, alsmede (in 2020) wederom een studio-album, On Arrival. Vijf eigentijdse singer/songwriters met een weids bereik aan onderwerpen en genres: folk, blues, jazz èn pop mixend, met soms wat rake covers, met een energie, passie en vooral ook harmoniëen om u tegen te zeggen. 

TOEGANG € 23.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 15.00
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: DAPHNE’S FLIGHT @ROOTS AAN DE ZAAN 2017 – FATHER ADIEU


C O N C E R T E N   S E I Z O E N  2 0 2 2 / 2 0 2 3 


zaterdag 24 september 2022 aanvang 20:00

W E S T   O F   E D E N

Wie denkt dat de top van de Keltische folk exclusief uit Ierland en Schotland komt, zal zich na een concert van West of Eden nog wel bedenken. De Zweedse groep met frontliners Jenny en Martin Schaub is dan wel Zweeds van origine maar heeft onmiskenbaar een Keltische ziel, verworven tijdens een Ierlandtrip van het tweetal in hun studententijd. De liefde voor de Keltische muziek bleek ‘forever’. Internationale muziekcritici bestempelen West of Eden als ‘de top in hun genre’. Een solide reputatie voor een solide band.

Een concert van West of Eden belooft een avond levendige folkmuziek met een scala aan traditionele akoestische instrumenten en de betoverende stem van Jenny Schaub. Op hun repertoire staan klassieke folksongs, traditionele jigs en reels, maar ook moderne folkrock. Ook een goed verhaal tussen de songs door wordt niet geschuwd. Een formule waarmee de band met groot gemak een natuurlijke ‘klik’ met het publiek opbouwt. Een Zweeds folkjuweel, een innovatieve folkband, die het publiek telkens weer in vervoering brengt. 

“The best of contemporary folk” – (Irish Music Magazine)

TOEGANG € 18.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN GRATIS
 -kinderen halve prijs-


zaterdag 8 oktober 2022 aanvang 20:00

T H E   J I G A N T I C S

Driemaal eerder speelden The Jigantics bij Roots aan de Zaan: in 2014, 2016 en 2018. Die eerste keer waren ze (ook voor ons) volslagen onbekenden, en we boekten deze veelzijdige en gedreven folk-roots-band op aanraden van een bevriende promotor uit Engeland. 

Dat concert was beslist een succes. Tot de coronacrisis roet in al het eten gooide speelden ze elk jaar in Nederland waar zich gestaag een schare fans vormde voor de band, zij het zowat elke keer met een net iets andere line-up. Werkelijke stabiliteit kwam er in de zomer van 2018. 

Wat niet veranderd is, is de eigenzinnige mix van folk-rock-blues-cajun-americana. Ze kunnen rocken, om vervolgens moeiteloos over te stappen naar een folkballad. Over hun invloeden schreef de band zelf: “The whole wide world of music, thrown in a blender, throw in some seasoning and add a dance beat”.
De huidige line up van The Jigantics bestaat uit de beide oudgedienden Mark Cole (zang, harmonica, accordeon, mandoline, gitaar) en Martin Fitzgibbon (drums, zang) aangevuld met Keith Thompson (gitaar, bas, zang) en Sarah Kelly (zang, ukelele).

TOEGANG € 15.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 10.00
 -kinderen halve prijs-


zaterdag 12 november 2022 aanvang 20:00

T H E   S A N D Y   D E N N Y   P R O J E C T

exclusief concert in Nederland

Ook al heeft de magistrale zangeres Sandy Denny (1947-1978) al 42 jaar geleden het tijdelijke met het eeuwige verwisseld, haar muziek beklijft. Solo, met Fotheringay en natuurlijk met Fairport Convention, heeft ze generaties be- en ontroerd.

Tributes zijn er al geregeld geweest, en dat hoort ook, deze muziek moet in leven gehouden worden. Zo ook bij Roots aan de Zaan (een exclusief concert in Nederland). 

We verwelkomen oude bekenden voor ons, zij het in een nieuw jasje. Gitarist PJ Wright speelde eerder bij ons, als lid van Fifteen String Trio (2013), Fotheringay (2016) en TRADarrr (2019). Bassist Mat Davies was hier met datzelfde Fifteen String Trio (ons zesde concert, ooit). Mark Stevens – op de drumstoel – is eveneens lid van TRADarrr, waarin ook Marion Fleetwood speelt, die eerder óók tweemaal bij ons te zien was als (inmiddels ex-)lid van The Jigantics en (solo) als support voor Kathryn Roberts & Sean Lakeman. Dan hebben we Sally Barker, gastvocaliste bij Fotheringay (ooit in september 2016 ons eerste concert in wat nu de Pasveerzaal heet) en in 2014 verrassend finaliste van The Voice UK … ook is ze ex-lid van The Poozies, en nu in een trio genaamt IOTA met eerdergenoemde Marion Fleetwood én Anna Ryder – Anna die dit sextet completeert en als zodanig de enige is die niet (meermalen) bij Roots aan de Zaan speelde. 

Dit betreft een wegens corona en Brexit meermalen verzet concert – we hopen dat de aanhouder wint.

TOEGANG € 22.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 15.00
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: THE SANDY DENNY PROJECT, BYFIELD 2019


zaterdag 10 december 2022 aanvang 20:00

A L T A N

exclusief concert in Nederland

Een eenmalig Nederlands concert van de wereldberoemde uit Donegal, Ierland afkomstige groep rond vocaliste/violiste Mairéad Ní Mhaonaigh, die altijd garant staat voor een avond authentieke, virtuoos gespeelde folkmuziek. Altan geldt al jaren als één van de topattracties uit de rijke Ierse folkscene, een groep die zich kan meten met illustere voorgangers als Clannad en the Chieftains. Altan verwierf al snel een grote aanhang in Ierland. De band, die ruim een miljoen albums verkocht, werkte in het recente verleden met een keur aan wereldberoemde namen als Dolly Parton, Enya, The Chieftains, Bonnie Raitt en Alison Krauss. Op 13 januari 2017 speelden ze in hun 30e jubileumjaar al eens bij Roots aan de Zaan, toen in een stijf uitverkochte Forbo Flooringzaal van het Zaantheater. Nu staan ze in onze reguliere zaal. Altan – eenmalig in Nederland – bestaat naast Mairéad (zang, viool) uit Ciarán Curran (bouzouki), Mark Kelly (gitaar) en Martin Tourish (accordeon).

Aanvankelijk zou dit concert plaatsvinden op 1 oktober 2021, toen op 15 januari 2022. Driemaal is hopelijk schreepsrecht.

RESERVEREN NOODZAKELIJK!

TOEGANG € 35.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 25.00
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: ALTAN – MAGGIE’S PANCAKES, THE LATE LATE SHOW RTÉ TV 2015


zaterdag 21 januari 2023 aanvang 20:00

B L O W Z A B E L L A

tekst volgt

TOEGANG € 25.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 18.00
 -kinderen halve prijs-


zaterdag 18 februari 2023 aanvang 20:00

C A R A  D I L L O N   &   S A M  L A K E M A N

exclusief concert in Nederland

Uit Dungiven, Noord Ierland komt de genre-overschrijdende en in awards grossierende zangeres Cara Dillon. Lange tijd was het stilgeweest rond haar, maar sinds 2014 is ze weer actief. 

Ooit maakte Cara deel uit van folk-supergroep Equation. Kathryn Roberts & Sean Lakeman waren er lid van, alsook de andere Lakeman-broers: Seth en Sam. En met Sam trouwde Cara … en met Sam komt ze naar Zaandam. Cara is zelf de eerste om toe te geven dat ze geen folk-purist is, dat ze muziek wil maken die de begrenzingen – die de traditie wel eens placht te dicteren – negeert. Ter illustratie: haar Black Is The Colour was een sensatie in de clubs van Ibiza club – in een techno remix van 2Devine. Elke avond is ze als afsluiter te horen bij de spectaculaire climax in Disneyland Parijs wanneer Come Dream A Dream daar door de speakers schalt. En in China is ze een wereldster: tot haar eigen niet geringe verbazing wordt een album van haar er als lesmateriaal gebruikt. Volle zalen heeft ze er vervolgens getrokken. Ziekte (diabetes type 1) en de geboorte van kinderen – met name ook de combinatie van die twee zaken – maakten dat ze enige jaren noodgedwongen in de luwte doorbracht, maar in 2014 kwam ze terug, met het album A Thousand Hearts – met, op één nummer, achtergrondzang van een groot fan: The Eagles’ Timothy B Schmidt.

“Quite possibly the world’s most beautiful female voice” – MOJO

TOEGANG € 27.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 19.00
 -kinderen halve prijs-

 

BEKIJK OP YOUTUBE: CARA DILLON  – SHOTGUN DOWN THE AVALANCHE


zaterdag 25 maart 2023 aanvang 20:00

F L A I R C K

Eind jaren zeventig waren ze in Nederland dé sensatie met hun virtuoze en combinatie van folk, klassiek, world, jazz, theater en tsja, wat niet eigenlijk. Later volgde wereldwijd faam, of in elk geval in o.a. Japan en Zuid- en Midden-Amerika. De line-up fluctueerde door de jaren heen flink, en nu hebben we te maken met een geheel nieuwe en bijna niet-meer Nederlandse Flairck, heropgebouwd rond het van oorsprong Mexicaanse snarenwonder Pablo Ortiz, die sinds 2007 een vaste waarde is in de band. Ze treden op met de volledige zegen van oprichters Erik Visser en Peter Weekers, die beiden wegens praktische gezondheidsredenen helaas niet meer op dit niveau kunnen musiceren. Daarmee wordt de lat wel heel hoog gelegd, maar de nieuwe Flairck maakt dit waar.

Een combinatie van nieuw materiaal (van het onlangs verschenen album Back Alive) met terugblikken naar o.a. Variaties Op Een Dame belooft veel spannends.

Naast Pablo Ortiz maakte fluitist Jeroen Goossens – de enige Nederlander in het gezelschap – eveneens eerder deel uit van de groep. Op bas vinden we de Vlaming Joris Vanvinckenroye, en eveneens uit België komt violiste Anouk Sanczuk. Dit betreft een steeds maar weer verzet concert dat eerder plaats zou hebben gevonden op 20 december 2020, 4 september 2021 en 21 november 2021. Drie-, nee viermaal is scheepsrecht!

TOEGANG € 22.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 15.00
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: FLAIRCK MINI DOCUMENTAIRE 2017


zaterdag 22 april 2023 aanvang 20:00

 volgt

tekst volgt

TOEGANG € 22.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 15.00
 -kinderen halve prijs-


zaterdag 20 mei 2023 aanvang 20:00

 volgt

tekst volgt

TOEGANG € 25.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 18.00
 -kinderen halve prijs-


 

zaterdag 10 juni 2023 aanvang 20:00

 S A R A   M I L O N O V I C H ‘  D A I S Y C U T T E R

Als de coronacrisis geen roet in het eten had gegooid, zou Daisycutter op 7 november 2020, kort na de Amerikaanse presidentsverkiezingen, in Zaandam hebben opgetreden teneinde de uitslag te vieren óf te betreuren -deze politiek redelijk mondige band uit upstate New York, en drie maal raden aan wiens kant de muzikanten níet stonden. In juni 2017 verzorgden deze band ons vijftigste concert, destijds nog in De Kleine Waarheid. Een kleine twee jaar eerder speelden (in De Vermaning) Jeff Wilkinson & The Shutterdogs bij Roots aan de Zaan. Instrumentaal stal één der Shutterdogs absoluut de show: violiste Sara Milonovich speelde de sterren van de hemel die dag in Zaandam, een opvallend bandlid. Wat we toen nog niet wisten was, dat zowel Sara als gitarist Greg Anderson niet zomaar Shutterdogs waren: dat was slechts een nevenproject. In upstate New York leidt Sara Milonovich haar eigen band Daisycutter, americana om u tegen te zeggen, een eclectische mix van indie roots-rock met een altcountry rafelrand, een vleug bluegrass, en nu en dan politiek geladen teksten die soms doen denken aan de hoogtijdagen van The Clash. Het titelloze debuutalbum van Daisycutter werd door de Daily Freeman omschreven als “what Nashville would sound like if it was just a bit smarter”. Sara was in 2009 als sessiemuzikante te horen op het laatste album van Pete Seeger, At 89, dat een Grammy won. Met Seeger deelde ze ook een aantal maal het podium. Naast Sara Milonovich (zang, viool) en Greg Anderson (gitaar) wordt Daisycutter ook nu (waarschijnlijk) gecompleteerd door Daria Grace (bas, zang).

foto: Arius Photography

TOEGANG € 15.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN GRATIS
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: DAISYCUTTER – COUNTRY LIFE


 

 

e-mail rootsaandezaan@gmail.com