CONCERT-AGENDA

 


We stellen het zeer op prijs als u reserveert. We hebben een nieuwsbrief: bij interesse, mail ons. 


C O N C E R T E N   S E I Z O E N  2 0 2 2 / 2 0 2 3 

in:

De Pasveerzaal/FluXus, Westzijde 148, Zaandam


 

zaterdag 25 maart 2023 aanvang 20:00

M O T Y K  speelt FLAIRCK

Eind jaren zeventig waren ze in Nederland dé sensatie met hun virtuoze en combinatie van folk, klassiek, world, jazz, theater en tsja, wat niet eigenlijk. Later volgde wereldwijd faam, of in elk geval in o.a. Japan en Zuid- en Midden-Amerika. De line-up fluctueerde door de jaren heen flink, en een tijd lang was er een bijna niet-meer Nederlandse Flairck, heropgebouwd rond het van oorsprong Mexicaanse snarenwonder Pablo Ortiz, die sinds 2007 een vaste waarde is in de band. Ze treden destijds op met de volledige zegen van oprichters Erik Visser en Peter Weekers, die beiden wegens praktische gezondheidsredenen helaas niet meer op dit niveau kunnen musiceren. Daarmee wordt de lat wel heel hoog gelegd, maar de nieuwe Flairck maakte dit waar. Echter, er is in 2022 toch een verandering van naam gekomen: Flairck werd MOTYK. En ze spelen nog een laatste maal Flairck-materiaal. 

Naast Pablo Ortiz maakte fluitist Jeroen Goossens – de enige Nederlander in het gezelschap – eveneens eerder deel uit van de Flairck. Op bas vinden we de Vlaming Joris Vanvinckenroye, en eveneens uit België komt violiste Anouk Sanczuk. Ook op viool: Zhazira Ukeyeva uit Kazakhstan. 

Dit betreft een steeds maar weer verzet concert dat eerder plaats zou hebben gevonden op 20 december 2020, 4 september 2021 en 21 november 2021. Drie-, nee viermaal – plus een naamsverandering – is scheepsrecht!

TOEGANG € 22.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 15.00
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: FLAIRCK MINI DOCUMENTAIRE 2017


zaterdag 22 april 2023 aanvang 20:00

A N D Y   I R V I N E

Eén van de grootheden van de Ierse folk begon zijn muzikale reis met Sweeney’s Men in de jaren zestig, een band die destijds de traditionele folk eigentijds maakte. Minstens net zo legendarisch is zijn werk met Planxty in het decennium erna: die grootse band met in de oorspronkelijke basis naast Andy Irvine ook Christy Moore, Dónal Lunny en Liam O’Flynn. 

Later volgen bands met andere coryfeëen, zoals Patrick Street en het multinationale Mozaïk (met als Nederlandse afvaardiging onze eigen Rens van der Zalm). Ook trad hij met Paul Brady op als duo van wie in 1976 een onvergetelijk duo-album verscheen.

Tussen de bedrijven door zwermt hij uit als vrijbuitend troubadour: van de Britse eilanden naar Noord- en Zuid-Amerika, met doorsteek over het Europese continent naar Japan en via Oceanië weer terug langs af. En dat al zestig jaar.

Zijn handelsmerken: prettig onvaste, emotioneel geladen vocalen en onnavolgbaar inventieve, delicate interpretaties op bouzouki, mandoline, mandola en mondharmonica. Een uitpuilende koffer met zich meezeulend van waaruit hij een onuitputtelijk traditioneel en eigentijds Iers repertoire opdiept.

Soms stapt hij onvoorspelbaar uit, bijvoorbeeld naar een opgesnoven Balkan-dansdeun als sixties-stuip uit zijn rondzwervend muzikantenbestaan door Bulgarije en Roemenië. Of naar Woody Guthrie, aanstichter van de Amerikaanse sixtiesfolk.

foto: Julianne Rouquette

TOEGANG € 22.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 15.00
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: ANDY IRVINE LIVE 2020


zaterdag 13 mei 2023 aanvang 20:00

S T É P H A N I E   S T R U I J K

Stephanie Struijk schrijft persoonlijke verhaaltjes in liedjes. Als Stevie Ann bracht ze op 18-jarige leeftijd haar debuutalbum uit waarmee ze onder andere in 2007 op Pinkpop stond.
In 2016 schreef ze samen met Daniël Lohues haar eerste album in het Nederlands tijdens een roadtrip door Amerika, waar Stephanie een tijdje gewoond en gewerkt heeft. Tijdens deze reis van Los Angeles naar Minneapolis merkten ze dat de liedjes zich het beste lieten vertellen in haar eigen taal. Het werden liedjes die gaan over het maken van een nieuw begin, verlangen naar thuis, en de magie van geluksmomenten. 

Deze switch is haar goed bevallen, en er kwamen meer liedjes in de moerstaal uit de pen gerold. Liedjes over haar geboortegrond, Limburg, en hoe het was geweest als ze daar was gebleven. De zin Zoek ik nou een plek met een tuintje en een hek, of een gevoel waar ik mezelf naartoe kan brengen uit Bijna Thuis is kenmerkend voor haar troubadour’s leven. 

Stéphanie slaat met haar in 2021 verschenen album Fijn Zo weer een nieuw hoofdstuk open in het Nederlands. Ze gaat door waar ze gebleven was, soms dromerig terugkijkend naar vroeger, maar de focus ligt vooral op verhalen die verder willen en liedjes die troost geven en de tijd misschien heel even stil doen staan. 

TOEGANG € 15.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN GRATIS
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: STÉPHANIE STRUIJK – DE RIVIER


C O N C E R T E N   S E I Z O E N  2 0 2 3 / 2 0 2 4 

in:

De Pasveerzaal/FluXus, Westzijde 148, Zaandam


 

zaterdag 7 oktober 2023 aanvang 20:00

L A Ï S

De engelachtige stemmen van Jorunn Bauweraerts en Nathalie Delcroix vormen de basis van de muziek van Laïs. Sinds hun debuut verscheen in 1998 touren ze met vele bijzondere muzikanten in Vlaanderen en de rest van de wereld. Na ruim twee decennia als trio bestaan te hebben, besloten ze verder te gaan als duo.

Laïs zoekt nieuwe horizonten in hun nieuwe project waar ze Vlaamse liederen combineren met wereldse klanken, ritmes en melodieën. Samen creëren ze een betoverende wereld vol magie, mysterie, erotiek, liefde, geweld en drama, vol geheimen en onzichtbaarheden. 

Na een release-pauze van ruim acht jaar brengt Laïs in 2022 een nieuwe plaat uit: De Langste NachtDe twee dames worden op het album bijgestaan door hun beide partners Bjorn Eriksson en Tomas de Smet. De twee bloedbroeders van het voormalige Zita Swoon stappen zo mee in een wereld vol Vlaamse magie, uitheemse ritmes en orientaalse klanken.

Ze worden op podium bijgestaan door multi-instrumentaliste en zangeres Esther Lybeert (The Antler King, ex-Hooverphonic), gitarist Tom Theuns (Aurelía, ex-Ambrozijn) en drummer Roel Poriau (Rumbaristas, ex-Think of One).

TOEGANG € 27.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 18.00
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: 


zaterdag 4 november 2023 aanvang 20:00

DUBBELCONCERT

K A T I E   S P E N C E R   &   I O N A   L A N E

Aanstormend Brits talent! Over Katie Spencer schreef muziektijdschrift Heaven: Met The Edge Of The Land (haar tweede album) heeft de Britse singer-songwriter Katie Spencer één van de mooiste folk singer-songwriterplaten van dit jaar gemaakt. Qua liedjes, zang, gitaarspel en verdere instrumentatie, alles klopt aan deze betoverende plaat, waarop Spencer zich ontpopt tot een warme nieuwe stem in de Engelse folkscene die meteen ook aansluit bij de top. Wie houdt van illustere voorgangers als Nick Drake of Sandy Denny raden wij aan dit album te beluisteren, want hoewel haar stijl anders is, brengt haar muziek op The Edge Of The Land eenzelfde gevoel over.

New Folk Sounds schreef over Iona Lane: Een jong talent uit Engeland dat de markt opgaat met Brits georiënteerde muziek. Hallival is het debuut van de uit Leeds afkomstige Iona Lane en die wijkt toch wat af van het geijkte patroon. Ze genoot haar onderricht van onder meer Nancy Kerr, Jim Moray en Stuart McCallum, terwijl Julie Fowlis en Karine Polwart haar rijzende ster al eerder opmerkten en promoten in diverse uitzendingen en bij bepaalde activiteiten. Maar Lane voegt daar eigenzinnige elementen aan toe. Soms een georkestreerd intro, een zwoel jazzy vervolg met een subtiel geslagen drum en een vibrerende contrabas. Daarbovenop een ietwat hese alt stem met slepende dictie.

TOEGANG € 15.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN GRATIS
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: KATIE SPENCER – Take Your Time

BEKIJK OP YOUTUBE: IONA LANE – Schiehallion


zaterdag 9 december 2023 aanvang 20:00

 G R Y P H O N

Terugkeer naar Roots aan de Zaan van een band die in de jaren zeventig middeleeuwse/Renaissance-muziek versmolt met folk en (later) prog rock: Gryphon deed Zaandam eerder aan op 1 december 2018. 

Elk van hun vijf albums uit de zeventiger jaren had een uniek, eigen geluid. Gryphon’s titelloze debuutalbum uit 1973 was akoestisch, middeleeuws van sfeer, met plek voor nu en dan een luchtiger komische noot. Op Midnight Mushrumps (1974) werd het geluid verrijkt met rockinstrumenten, maar nog steeds is dat album de perfecte compagnon van de debuutplaat. De geheel instrumentale opvolger Red Queen To Gryphon Three (eveneens 1974) plaatste de band echter volledig in de prog rock hoek, met vier lang uitgespannen nummers – gebaseerd op een schaakspel – die nog wel het unieke instrumentarium (o.a. kromhoorn, fluit, fagot) lieten horen. Het wordt ook nu nog gezien als Gryphon’s magnum opus.

In recenter jaren kwam Gryphon weer bijeen, en in 2018 kwam er zowaar een gloednieuw album: ReInvention, het eerste in ruim veertig (!) jaar – twee jaar later gevolgd door Get Out Of My Father’s Car!. In Zaandam treden de originele leden Brian Gulland (o.a. kromhoorn, fagot), Graeme Taylor (gitaar) en David Oberlé (drums, percussie, zang) aan – verder met Clare Taylor (toetsen, viool), Andy Findon (blaasinstrumenten) en Rob Levy (bas). 

TOEGANG € 30.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 20.00
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE:GRYPHON LIVE ROOTS AAN DE ZAAN 2018


zaterdag 13 januari 2024 aanvang 20:00

D E R V I S H

Een icoon van de Ierse muziek, zo werden ze door de BBC genoemd – die hen in 2019 een Lifetime Achievement Award deed toekomen. Ze speelden van Rio de Janeiro’s Rock In Rio via Glastonbury tot (terwijl ze de Ierse president op een handelsmissie vergezelden) bovenop de Chinese Muur: deze band bestaande uit enkele van Ierland’s meest vooraanstaande traditionele muzikanten plus één van ’s lands bekendste zangeressen, Cathy Jordan.

Dervish’ concerten zijn legendarisch: een match tussen energiek instrumentaal werk en hun eigen verbluffende interpretaties van traditionele songs. Hun dertien studio- en live albums zijn klassiekers in de Ierse muziek.

De bandleden zijn gewordeld in de muzikale tradities van het noordwest-Ierse Sligo en Leitrim: de Atlantische kustlijn en de berglandschappen zijn bijkans voelbaar in hun muziek.

The Irish Times schreef ooit dat Dervish’ integriteit “de groep een formidabele erfgenaam maakt van de troon die verlaten werd door The Bothy Band” en dat de band “een serieuze concurrent is voor de internationale aantrekkingskracht van The Chieftains”.

Dervish ontstond in 1989 na pubsessies in en om Sligo, en bestaat naast Cathy Jordan (zang/bodhrán) uit Brian McDonagh (mandola), Tom Morrow (viool), Michael Holmes (bouzouki), Shane Mitchell (accordeon) en Liam Kelly (fluit). Dit is het enige concert in Nederland. 

TOEGANG € 35.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 25.00
 -kinderen halve prijs-


zaterdag 23 maart 2024 aanvang 20:00

S A R A   M I L O N O V I C H ‘  D A I S Y C U T T E R

Als de coronacrisis geen roet in het eten had gegooid, zou Daisycutter op 7 november 2020, kort na de Amerikaanse presidentsverkiezingen, in Zaandam hebben opgetreden teneinde de uitslag te vieren óf te betreuren -deze politiek redelijk mondige band uit upstate New York, en drie maal raden aan wiens kant de muzikanten níet stonden.

In juni 2017 verzorgden deze band ons vijftigste concert, destijds nog in De Kleine Waarheid. Een kleine twee jaar eerder speelden (in De Vermaning) Jeff Wilkinson & The Shutterdogs bij Roots aan de Zaan. Instrumentaal stal één der Shutterdogs absoluut de show: violiste Sara Milonovich speelde de sterren van de hemel die dag in Zaandam, een opvallend bandlid. Wat we toen nog niet wisten was, dat zowel Sara als gitarist Greg Anderson niet zomaar Shutterdogs waren: dat was slechts een nevenproject. In upstate New York leidt Sara Milonovich haar eigen band Daisycutter, americana om u tegen te zeggen, een eclectische mix van indie roots-rock met een altcountry rafelrand, een vleug bluegrass, en nu en dan politiek geladen teksten die soms doen denken aan de hoogtijdagen van The Clash. Het titelloze debuutalbum van Daisycutter werd door de Daily Freeman omschreven als “what Nashville would sound like if it was just a bit smarter”. Sara was in 2009 als sessiemuzikante te horen op het laatste album van Pete Seeger, At 89, dat een Grammy won. Met Seeger deelde ze ook een aantal maal het podium. Naast Sara Milonovich (zang, viool) en Greg Anderson (gitaar) wordt Daisycutter ook nu (waarschijnlijk) gecompleteerd door Daria Grace (bas, zang).

foto: Arius Photography

TOEGANG € 15.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN GRATIS
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE:DAISYCUTTER – COUNTRY LIFE


zaterdag 25 mei 2024 aanvang 20:00

info volgt

TEKST VOLGT

TOEGANG € 20.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 15.00
 -kinderen halve prijs-

 


 

e-mail rootsaandezaan@gmail.com