CONCERT-AGENDA

 


We stellen het zeer op prijs als u reserveert. We hebben een nieuwsbrief: bij interesse, mail ons. 


C O N C E R T E N   S E I Z O E N  2 0 2 2 / 2 0 2 3 

in:

De Pasveerzaal/FluXus, Westzijde 148, Zaandamzaterdag 8 oktober 2022 aanvang 20:00

T H E   J I G A N T I C S

Driemaal eerder speelden The Jigantics bij Roots aan de Zaan: in 2014, 2016 en 2018. Die eerste keer waren ze (ook voor ons) volslagen onbekenden, en we boekten deze veelzijdige en gedreven folk-roots-band op aanraden van een bevriende promotor uit Engeland. 

Dat concert was beslist een succes. Tot de coronacrisis roet in al het eten gooide speelden ze elk jaar in Nederland waar zich gestaag een schare fans vormde voor de band, zij het zowat elke keer met een net iets andere line-up. Werkelijke stabiliteit kwam er in de zomer van 2018 toen de band een kwartet werd. 

Wat niet veranderd is, is de eigenzinnige mix van folk-rock-blues-cajun-americana. Ze kunnen rocken, om vervolgens moeiteloos over te stappen naar een folkballad.

Over hun invloeden schreef de band zelf: “The whole wide world of music, thrown in a blender, throw in some seasoning and add a dance beat”.

De huidige line up van The Jigantics bestaat uit de beide oudgedienden Mark Cole (zang, harmonica, accordeon, mandoline, gitaar) en Martin Fitzgibbon (drums, zang) aangevuld met Keith Thompson (gitaar, bas, zang) en Sarah Kelly (zang, ukelele).

TOEGANG € 15.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 10.00
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: THE JIGANTICS – READY FOR THE STORM


zaterdag 12 november 2022 aanvang 20:00

L A K S H M I 

Aangestoken door haar ouders raakte Lakshmi (oorspronkelijk uit Gent, en zeker niet te verwarren met de gelijknamige Nederlandse pop-noir zangeres!) in de ban van Keltische muziek uit vooral Ierland, Schotland en Bretagne. Traditionele muziek uit met name deze Keltische gebieden stelt de specifieke Keltische harp (34 snaren, zonder voetpedaal) vaak centraal. Ze bouwde een repertoire uit van ballades die ze zelf zingt én begeleidt op Keltische harp en waarvan ze een selectie inmiddels dus vastlegde op twee albums. 

Lakshmi sloot klassieke harpstudies met ‘Grootste Onderscheiding’ af aan conservatoria in eigen- en buitenland. Bovendien volgde ze masterclasses klassieke harp bij internationale grootmeesters, werkte mee aan project House Music van het Festival van Vlaanderen en soleerde in Concerto voor Fluit en Harp van Mozart. Met regelmaat speelt ze harp in het Vlaams Radio Orkest, Filharmonie (soliste harpconcerto Carl Reinecke) en Symfonieorkest Vlaanderen. Met Il Novecento toerde ze door Frankrijk en Duitsland voor The Night of the PromsGetuige de successen van Gwyneth Wentink, Lavinia Meijer, Remy van Kesteren en anderen, lijkt in Nederland de klassieke harp bezig aan een revival. Lakshmi zet zich in voor de promotie van de Keltische harp die in onze Lage Landen nog te weinig als ‘volwaardig’ instrument telt, dit ondanks legendarische Keltische harpisten die haar voorgingen, zoals Emilio Cao (Spanje), Alan Stivell (Bretagne), de van Clannad bekende Moya Brennan (Ierland) en uiteraard de Canadese Loreena McKennitt.

Lakshmi zal zo goed als unplugged spelen met licht, sprankelend harpspel overgoten met heldere vocalen, die doen mijmeren en wegdromen naar een ver, mythisch verleden. 

TOEGANG € 15.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN GRATIS
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: LAKSHMI – GLOOMY WINTER


zaterdag 10 december 2022 aanvang 20:00

A L T A N

Een terugkeer naar Nederland van de wereldberoemde uit Donegal, Ierland afkomstige groep rond vocaliste/violiste Mairéad Ní Mhaonaigh, die altijd garant staat voor een avond authentieke, virtuoos gespeelde folkmuziek.

Altan geldt al jaren als één van de topattracties uit de rijke Ierse folkscene, een groep die zich kan meten met illustere voorgangers als Clannad en the Chieftains. Altan verwierf al snel een grote aanhang in Ierland. De band, die ruim een miljoen albums verkocht, werkte in het recente verleden met een keur aan wereldberoemde namen als Dolly Parton, Enya, The Chieftains, Bonnie Raitt en Alison Krauss.

Op 13 januari 2017 speelden ze in hun 30e jubileumjaar al eens bij Roots aan de Zaan, toen in een stijf uitverkochte Forbo Flooringzaal van het Zaantheater. Nu staan ze in onze reguliere zaal.

Altan bestaat naast Mairéad (zang, viool) uit Ciarán Curran (bouzouki), Mark Kelly (gitaar) en Martin Tourish (accordeon).

Aanvankelijk zou dit concert plaatsvinden op 1 oktober 2021, toen op 15 januari 2022. Driemaal is hopelijk schreepsrecht.

RESERVEREN NOODZAKELIJK!

TOEGANG € 35.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 25.00
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: ALTAN – MAGGIE’S PANCAKES, THE LATE LATE SHOW RTÉ TV 2015


zaterdag 21 januari 2023 aanvang 20:00

B L O W Z A B E L L A

Kort voor corona alles lamlegde, op 8 februari 2020, speelde Blowzabella bij Roots aan de Zaan. Het was een onvergetelijk en uitverkocht concert, dat – als het destijds ons laatste concert ooit zou zijn geweest – uiteindelijk toch een hele fraaie kers op onze spreekwoordelijke taart was.

New Folk Sounds omschreef Blowzabella, als volgt: “Hun moeilijk te imiteren, op bourdons aangespannen klankmuur, waarbij ze hun sublieme aanvoelen van melodie en hun ritmische expertise steeds weer overtreffen, maakt van hen tot één van die groepen die, misschien nog meer voor andere muzikanten dan voor het eigenlijke publiek, als waarmerk en inspiratiebron beschouwd worden. Brass die vaak het ritme vastklit, waarrond draailier, trekzak en viool patronen weven die je alle hoeken van het muzikale universum laat horen, soms in de richting van de jazz, vormen het gewaarborgde basisrecept”.

Een unieke band met een rijk instrumentarium; Blowzabella heeft in haar bestaan vele bezettingswisselingen gekend. De huidige leden zijn niet de minsten: Andy Cutting (diatonic button accordion), Jo Freya (clarinet, saxophone vocals), Paul James (bagpipes, saxophones), Dave Shepherd (fiddle), Barn Stradling (bass guitar) en Jon Swayne (bagpipes, saxophones).

New Folk Sounds vervolgt aldus: “Hun interne positieve spirit beurt je onweerstaanbaar op, en laat elke dansweerstand wegsmelten. Voor hun aanstekelijke brede glimlach tijdens het spelen moet je hen (spijtig genoeg) wel opzoeken tijdens een concert”. Niks spijtig, want Blowzabella komt gewoon nogmaals naar Nederland. 

TOEGANG € 25.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 18.00
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: BLOWZABELLA LIVE IN ZAANDAM 08-02-2020


zaterdag 18 februari 2023 aanvang 20:00

C A R A  D I L L O N  

exclusief concert in Nederland

Uit Dungiven, Noord Ierland komt de genre-overschrijdende en in awards grossierende zangeres Cara Dillon. Lange tijd was het stilgeweest rond haar, maar sinds 2014 is ze weer actief. 

Ooit maakte Cara deel uit van folk-supergroep Equation. Kathryn Roberts & Sean Lakeman waren er lid van, alsook de andere Lakeman-broers: Seth en Sam. En met Sam trouwde Cara … en met Sam komt ze naar Zaandam. Cara is zelf de eerste om toe te geven dat ze geen folk-purist is, dat ze muziek wil maken die de begrenzingen – die de traditie wel eens placht te dicteren – negeert. Ter illustratie: haar Black Is The Colour was een sensatie in de clubs van Ibiza club – in een techno remix van 2Devine. Elke avond is ze als afsluiter te horen bij de spectaculaire climax in Disneyland Parijs wanneer Come Dream A Dream daar door de speakers schalt. En in China is ze een wereldster: tot haar eigen niet geringe verbazing wordt een album van haar er als lesmateriaal gebruikt. Volle zalen heeft ze er vervolgens getrokken. Ziekte (diabetes type 1) en de geboorte van kinderen – met name ook de combinatie van die twee zaken – maakten dat ze enige jaren noodgedwongen in de luwte doorbracht, maar in 2014 kwam ze terug, met het album A Thousand Hearts – met, op één nummer, achtergrondzang van een groot fan: The Eagles’ Timothy B Schmidt.

“Quite possibly the world’s most beautiful female voice” – MOJO

TOEGANG € 27.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 19.00
 -kinderen halve prijs-

 

BEKIJK OP YOUTUBE: CARA DILLON  – SHOTGUN DOWN THE AVALANCHE


zaterdag 25 maart 2023 aanvang 20:00

F L A I R C K

Eind jaren zeventig waren ze in Nederland dé sensatie met hun virtuoze en combinatie van folk, klassiek, world, jazz, theater en tsja, wat niet eigenlijk. Later volgde wereldwijd faam, of in elk geval in o.a. Japan en Zuid- en Midden-Amerika. De line-up fluctueerde door de jaren heen flink, en nu hebben we te maken met een geheel nieuwe en bijna niet-meer Nederlandse Flairck, heropgebouwd rond het van oorsprong Mexicaanse snarenwonder Pablo Ortiz, die sinds 2007 een vaste waarde is in de band. Ze treden op met de volledige zegen van oprichters Erik Visser en Peter Weekers, die beiden wegens praktische gezondheidsredenen helaas niet meer op dit niveau kunnen musiceren. Daarmee wordt de lat wel heel hoog gelegd, maar de nieuwe Flairck maakt dit waar.

Een combinatie van nieuw materiaal (van het onlangs verschenen album Back Alive) met terugblikken naar o.a. Variaties Op Een Dame belooft veel spannends.

Naast Pablo Ortiz maakte fluitist Jeroen Goossens – de enige Nederlander in het gezelschap – eveneens eerder deel uit van de groep. Op bas vinden we de Vlaming Joris Vanvinckenroye, en eveneens uit België komt violiste Anouk Sanczuk. Dit betreft een steeds maar weer verzet concert dat eerder plaats zou hebben gevonden op 20 december 2020, 4 september 2021 en 21 november 2021. Drie-, nee viermaal is scheepsrecht!

TOEGANG € 22.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 15.00
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: FLAIRCK MINI DOCUMENTAIRE 2017


zaterdag 22 april 2023 aanvang 20:00

A N D Y   I R V I N E

Eén van de grootheden van de Ierse folk begon zijn muzikale reis met Sweeney’s Men in de jaren zestig, een band die destijds de traditionele folk eigentijds maakte. Minstens net zo legendarisch is zijn werk met Planxty in het decennium erna: die grootse band met in de oorspronkelijke basis naast Andy Irvine ook Christy Moore, Dónal Lunny en Liam O’Flynn.  Later volgen bands met andere coryfeëen, zoals Patrick Street en het multinationale Mozaïk (met als Nederlandse afvaardiging onze eigen Rens van der Zalm). Ook trad hij met Paul Brady op als duo van wie in 1976 een onvergetelijk duo-album verscheen.

Tussen de bedrijven door zwermt hij uit als vrijbuitend troubadour: van de Britse eilanden naar Noord- en Zuid-Amerika, met doorsteek over het Europese continent naar Japan en via Oceanië weer terug langs af. En dat al zestig jaar.

Zijn handelsmerken: prettig onvaste, emotioneel geladen vocalen en onnavolgbaar inventieve, delicate interpretaties op bouzouki, mandoline, mandola en mondharmonica. Een uitpuilende koffer met zich meezeulend van waaruit hij een onuitputtelijk traditioneel en eigentijds Iers repertoire opdiept. Soms stapt hij onvoorspelbaar uit, bijvoorbeeld naar een opgesnoven Balkan-dansdeun als sixties-stuip uit zijn rondzwervend muzikantenbestaan door Bulgarije en Roemenië. Of naar Woody Guthrie, aanstichter van de Amerikaanse sixtiesfolk.

foto: Julianne Rouquette

TOEGANG € 22.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 15.00
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: ANDY IRVINE LIVE 2020


zaterdag 20 mei 2023 aanvang 20:00

 G R Y P H O N

Terugkeer naar Roots aan de Zaan van een band die in de jaren zeventig middeleeuwse/Renaissance-muziek versmolt met folk en (later) prog rock: Gryphon deed Zaandam eerder aan op 1 december 2018. 

Elk van hun vijf albums uit de zeventiger jaren had een uniek, eigen geluid. Gryphon’s titelloze debuutalbum uit 1973 was akoestisch, middeleeuws van sfeer, met plek voor nu en dan een luchtiger komische noot. Op Midnight Mushrumps (1974) werd het geluid verrijkt met rockinstrumenten, maar nog steeds is dat album de perfecte compagnon van de debuutplaat. De geheel instrumentale opvolger Red Queen To Gryphon Three (eveneens 1974) plaatste de band echter volledig in de prog rock hoek, met vier lang uitgespannen nummers – gebaseerd op een schaakspel – die nog wel het unieke instrumentarium (o.a. kromhoorn, fluit, fagot) lieten horen. Het wordt ook nu nog gezien als Gryphon’s magnum opus.

In recenter jaren kwam Gryphon weer bijeen, en in 2018 kwam er zowaar een gloednieuw album: ReInvention, het eerste in ruim veertig (!) jaar – twee jaar later gevolgd door Get Out Of My Father’s Car!. In Zaandam treden de originele leden Brian Gulland (o.a. kromhoorn, fagot), Graeme Taylor (gitaar) en David Oberlé (drums, percussie, zang) aan – verder met Clare Taylor (toetsen, viool), Andy Findon (blaasinstrumenten) en Rob Levy (bas). 

TOEGANG € 30.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN € 20.00
 -kinderen halve prijs-


C O N C E R T E N   S E I Z O E N  2 0 2 3 / 2 0 2 4 

in:

De Pasveerzaal/FluXus, Westzijde 148, Zaandam


 

 

zaterdag 7 oktober 2023

aanvang 20:00

 S A R A   M I L O N O V I C H ‘  D A I S Y C U T T E R

Als de coronacrisis geen roet in het eten had gegooid, zou Daisycutter op 7 november 2020, kort na de Amerikaanse presidentsverkiezingen, in Zaandam hebben opgetreden teneinde de uitslag te vieren óf te betreuren -deze politiek redelijk mondige band uit upstate New York, en drie maal raden aan wiens kant de muzikanten níet stonden.

In juni 2017 verzorgden deze band ons vijftigste concert, destijds nog in De Kleine Waarheid. Een kleine twee jaar eerder speelden (in De Vermaning) Jeff Wilkinson & The Shutterdogs bij Roots aan de Zaan. Instrumentaal stal één der Shutterdogs absoluut de show: violiste Sara Milonovich speelde de sterren van de hemel die dag in Zaandam, een opvallend bandlid. Wat we toen nog niet wisten was, dat zowel Sara als gitarist Greg Anderson niet zomaar Shutterdogs waren: dat was slechts een nevenproject. In upstate New York leidt Sara Milonovich haar eigen band Daisycutter, americana om u tegen te zeggen, een eclectische mix van indie roots-rock met een altcountry rafelrand, een vleug bluegrass, en nu en dan politiek geladen teksten die soms doen denken aan de hoogtijdagen van The Clash. Het titelloze debuutalbum van Daisycutter werd door de Daily Freeman omschreven als “what Nashville would sound like if it was just a bit smarter”. Sara was in 2009 als sessiemuzikante te horen op het laatste album van Pete Seeger, At 89, dat een Grammy won. Met Seeger deelde ze ook een aantal maal het podium. Naast Sara Milonovich (zang, viool) en Greg Anderson (gitaar) wordt Daisycutter ook nu (waarschijnlijk) gecompleteerd door Daria Grace (bas, zang).

foto: Arius Photography

TOEGANG € 15.00 (e-mail rootsaandezaan@gmail.com)
LEDEN GRATIS
 -kinderen halve prijs-

BEKIJK OP YOUTUBE: DAISYCUTTER – COUNTRY LIFE


 

 

e-mail rootsaandezaan@gmail.com